Dobro razmerje med kariero in lagodnostjo bivanja marsikoga pritegne na Novo Zelandijo. Tudi Slovencev je na Novi Zelandiji veliko, precej več kot si mislite. In velika večina se med sabo pozna, sploh glede na to da prihajamo iz majhne države, je skupnost toliko bolj povezana. V Aucklandu se sicer meša toliko kultur, da pravih Kiwi-jev sploh ni veliko. V našem podjetju so od 17-ih zaposlenih le trije “pravi” Novozelandci. Težko je sicer govoriti o pravih Novozelandcih, kajti ne govorim o Maorih, temveč o prebivalcih, ki so bili tukaj vsaj rojeni.

Trije slovenski gradbeniki in arhitektka na pivu v Christchurch-u

Trije slovenski gradbeniki in arhitektka na pivu v Christchurch-u

Trije slovenski gradbeniki in arhitektka na pivu v Christchurch-u

Kljub omenjenemu dobremu nivoju slovenskega znanja, služb še zdaleč ni kar tako lahko najti, kot vsi morda sanjajo. Skoraj vsi delodajalci pogojujejo lokalne izkušnje. Pa vendar ko enkrat postaviš temelje svoje zagriženosti, hitro ugotoviš, da smo ena boljših delovnih sil na Novi Zelandiji. In v to sem smrtno prepričan. Na začetku si morda nekoliko zadržan, še posebej ker prihajaš iz majhne države in okolja. No izkaže se, da so vse omejitve le v glavi. Na tem mestu bi rad poudaril kako kvalitetno brezplačno šolstvo na vseh stopnjah imamo možnost pridobiti v Sloveniji. Tukaj si praktično vsak pogovor sposoben držati na enakem nivoju oz. nemalokrat celo preseči njihovo razmišljanje.

Grka, Indijec in Perujčan s poletne šole 2014

Grka, Indijec in Perujčan s poletne šole 2014

Grka, Indijec in Perujčan s poletne šole 2014, Weimar

V začetku februarja sem se moral že drugič prijaviti za delovno vizo. Prejšnjo so mi izdali le za leto dni, z njo pa sem tudi vezan na delodajalca za katerega je bila viza izdana. Potrebno je omeniti, da Novozelandci viz ne izdajajo kar tako. Izdajajo vize le kadrom, za katere menijo, da jih potrebujejo. Svoj poklic je možno preveriti na Skill Shortage Listi.

Tudi sam ne vem veliko o vseh mogočih vizah za Novo Zelandijo, vendar je večino stvari možno najti na spletni strani imigracijskega urada. V primeru, da nisem bil siguren, sem jih seveda poklical po telefonu, da sem imel tudi ustno zagotovilo. Na koncu sem potreboval:

  • opraviti natančen zdravniški pregled
  • rentgen pljuč
  • overjetno prevedeno policijsko potrdilo o nekaznovanosti v Sloveniji
  • overjeno potrdilo in opis izobrazbe v angleščini
  • dokazilo podjetja, da je oglaševalo in poskušalo zapolniti mojo pozicijo z državljanom Nove Zelandije
  • vsaj 2 referenci, ki jamčita, da sem kvalificirana oseba

Že če si vse skupaj sam urejaš, pride delovna viza s pregledi in prevodi okoli 400€, medtem ko za rezidentsvo zlahka porabiš okoli 3000€. Večina jih to dela preko odvetnikov, kar hitro nanese čez tisočaka za delovno vizo oz. več tisoč evrov pri prijavi za rezidentstvo. Skratka preden se ustališ in začneš koristiti svoje znanje, moraš predelati tudi kup papirologije od odjave stalnega prebivališča, davčnega rezidenstva pa vse do pridobitve delovne vize.