Morda nekoliko pretiravam, vendar resnica ni daleč od tega. Center mesta je eno samo veliko gradbišče. Žerjav pri žerjavu in obenem ogromno stavb obdanih z ograjo, ki še vedno čakajo na rušenje. S tedenskimi leti sem ga že kar dodobra spoznal. Potres v Christchurch-u leta 2011 je bil namreč tretji najdražji potres v zgodovini in po nekaterih podatkih naj bo obnova stala okoli 40 milijard novozelandskih dolarjev. Spomenik žrtvam potresa pa je, verjeli ali ne, delo slovenskega arhitekta Grega Vezjaka. Nabrežje bo končano naslednje leto.

Christchurch FlightLet v Christchurch

Spomenik žrtvam - delo slovenskega arhitekta Grega VezjakaSpomenik žrtvam – delo slovenskega arhitekta Grega Vezjaka

Kot primer naj navedem, da GPS navigacija v centru mesta ne pomaga kaj dosti, saj tedensko spreminjajo enosmerne ulice ter postavitev del na cesti. Rušilni potres leta 2011 je v centru preživelo le nekaj zgodovinskih stavb pa še te so bile/bodo potrebne konkretnih restavracij in obnove. Ostale so, kot sem že omenil, neprimerne za ponovno vselitev in čakajo na rušenje. Začasno so med tem postavili kar kontejnersko središče Re:Start s pošto in manjšimi trgovinami. Hitra in učinkovita rešitev, ki še vedno opravlja svojo funkcijo.

Sicer pa je Christchurch prav lepo mesto, ki za spremembo arhitekturno nekoliko bolj spominja na evropska mesta. Zadnjih nekaj mesecev jih tudi kar konstantno trese. Nedavno je mesto stresel celo potres z magnitudo 5,7, pri čemer je bil epicenter potresa le kakih 5 km pod površjem. Na srečo so tokrat nastradale le nekatere police v trgovinah, večje škode pa ni bilo zaslediti.

Predvidevam, da dela v Christchurch-u zagotovo ne bo zmanjkalo še vsaj 10, 15 let in težko je pojasniti kakšno pomanjkanje gradbenih inženirjev vlada tukaj. Za zaključek naj omenim, kaj mi je dejala cimra, ki dela pri enem izmed največjih podjetij na Novi Zelandiji. Kdorkoli pripelje inženirja v podjetje, za vsakega dobiš 3000 NZD bonusa.