Pred kratkim sem se spravil k iskanju letalske karte do Nove Zelandije, in sicer ravno 2-3 mesece pred odhodom, ko so karte večinoma najdražje. Nisem se ravno prvič spravil k nakupovanju preko spleta. Prebrskal sem prenekatero spletno stran, kot so skyscanner.net, letalske.si, momondo.com, itd. vendar letalske karte za manj kot 750 € nisem mogel najti. Našel sem jo preko STA Germany. Omenjeni servisi poiščejo celo cenejše ponudbe, kot pa jih je možno najti na spletnih straneh posameznih letalskih ponudnikov. Nakar se odločim, da se osebno oglasim v poslovalnici STA potovanja ter za šalo malo povprašam o cenah letalske karte. Slišal sem, da znajo najti dober “deal”, vendar niti v sanjah nisem pričakoval takega scenarija. Glej ga zlomka, popolnoma enako karto z istim prevoznikom (Emirates) najdejo za 656 €. Res me je čudilo, kako je to možno, kajti tudi preko njihovega spletnega iskalnika, ki je na prvi strani, ni mogoče dobiti enake ponudbe. Očitno dobijo agentje po nekem “background check-u” dodatne ugodnosti, saj sva karto z agentsko skupaj preverila tudi na njihovi spletni strani, kjer je izpisalo vrednost nekaj čez 800 €.
Kadar niste terminsko omejeni so seveda najboljše opcije “error fare-i”, ki se pojavljajo pri ponudnikih in so objavljeni na straneh kot so izletnadlani.com, posvetu.si. Letalske karte znajo biti v takšnih primerih smešno poceni. V kolikor pa iščete potovanje znotraj željenega termina, se pa vsekakor splača osebno oglasiti v poslovalnici STA-ja oz. povprašati
preko elektronske pošte za iskane destinacije. Četudi bi si morda sprva mislili, da bi zaradi dodatnega dela morale biti karte dražje, se izkaže, da so pravzaprav ugodnejše, kot pa jih sami lahko kjerkoli izbrskate. Prihranek je lahko v primeru daljših destinacij tudi več sto evrov, če vzamemo v obzir dejstvo, da bi recimo cena enake karte na spletni strani letalskega prevoznika (Emirates) znašala 940 €. Skratka 5. novembra se na južni polobli pričenja neko novo poglavje v življenju.