Vzemite si trenutek in si oglejte spodnji graf.

Upam, da je tudi vas tako presunil kot mene. Ponazarja namreč graf kožne gube v različnih 4-letnih obdobjih po posameznih generacijah, ki se preverja v sklopu športno vzgojnega kartona. Avtor omenjenega poročila SLOfit – Športno vzgojni karton je dr. Gregor Starc s Fakultete za šport in je v celoti na voljo na sledečem naslovu (branje priporočljivo).

Kot mlad mulc sem dosegal nadpovprečne rezultate pri omenjenih testiranjih in nikoli mi ni bilo povsem jasno, zakaj so potrebna, če pa iz sledečega nismo dobivali ocen. Po 15-ih letih se mi je v slogu bumeranga vrnilo v obliki začudenja in odprtih ust.


Sam trenutno zaradi poškodbe kolena izgubljam živce, ker je moja rekreacija omejena predvsem na športe dolgočasnejšega tipa (kolesarjenje itd.). Imam
to srečo, da lahko vase spravim kar se mi zahoče ter “požrem” ogromne
količine hrane in se mi to ne pozna. Prav tako razumem, da nekateri
svoje prekomerne teže ne morejo tako enostavno nadzirati ali pa so ji
podvrženi zaradi drugačnih razlogov. In tudi kljub vsemu sem daleč od poznavalca področja prehrane, ampak vem pa, da je potrebno energijo pridobljeno
skozi hrano pokuriti. Tipično inženirsko razmišljanje, kjer se morata ujemati leva in desna stran enačbe.

Ob tem ni dovolj samo, da se rekreiraš, temveč se moraš pri tem tudi po domače povedano “zgont”. To lahko enostavno primerjamo s porabo bencina pri vožnji z avtomobilom. Avto neprimerno več popije pri agresivnejši vožnji, kot pa če varčujemo z gorivom in podobno brez dovolj intenzivne vadbe ne moremo porabiti toliko energije, kot jo absorbiramo. Obenem se s pravilno prehrano verjetno še hitreje pride do željenega učinka, čeprav ji jaz ne posvečam pozornosti; raje se osredotočim na stran enačbe, ki zajema porabo. Samo s pravilno prehrano smo še vedno šibki, vzdržljivost in mišična muskulatura se ne povečata sami od sebe.

Doma smo imeli računalnik že kakega leta 1993 z nameščenimi Windows 3.1 in ko je bilo potrebno igrice zaganjati še v DOS-u, pa vendar smo se sosedje raje družili zunaj. Takoj po šoli in vse do večera, četudi v vetru, pripeki ali mrazu. Sicer hvala bogu, da starši niso vedeli, kaj vse smo počeli, kajti drugače nas verjetno ne bi pustili tako letati naokoli. Seveda, otroka je najlažje zamotiti in imeti mir, tako da ga posadimo za
računalnik, hkrati pa obenem še preprečimo možnost potolčenih kolen,
razbitih komolcev, pretresa možganov ter ostalih nevšečnosti, ki se mu
lahko pripetijo. Pa vendar v tem ni nič narobe, saj si otrok razvije motorične sposobnosti, ki si jih s pomočjo miške in tipkovnice ne more.

Kaj soliš pamet, če še otrok nimaš?
Ne vem, zaskrbljen sem nad zgoraj omenjenim poročilom in občutkom, da so otroci čedalje bolj zabubljeni in izolirani v vati vzporedno s sodobnim načinom življenja. V mojih letih je bil v osnovni šoli na razred morda en močnejši otrok, danes pa je delež malce okroglih neprimerno več že na oko.

Število ur športne vzgoje so v vmesnem času v osnovni šoli zmanjšali s 3 na 2 uri, takrat ko je za otroke gibanje najbolj pomembno. V srednjih šolah ostajajo 3, medtem ko so na fakultetah iz 4-ih obveznih semestrov skrčili na enega po želji izbirnega. Že tako pri študiju večino časa presediš in je gibanje še toliko bolj pomembno. Nekateri se tega sicer sami zavedajo in se rekreairajo, vendar kako se bodo h gibanju spravile bodoče generacije, katerim se ta miselnost o zdravem gibanju omejuje že v mlajših letih? SLOfit poročilo navaja kar nekaj krepkih negativnih trendov v samo zadnjih 20-ih letih in zanimivo bo videti, kje se bo spirala lahko ustavila, če sploh.

V ZDA so prišli že tako daleč, da marsikje recimo na stadionih, trajektih, v restavracijah, itd. uvajajo širše sedežne površine. Kako daleč smo od omenjenega? Dobra fizična pripravljenost ne pripomore samo k boljšemu osebnemu počutju, boljši odpornosti in kondiciji, temveč blagodejno vpliva tudi na splošno stanje v zdravstvu, saj je manj banalnih poškodb in bolezni povezanih z debelostjo. Le upamo lahko, da se to ne bo tako kot drugod po nekaterih državah sprevrglo tudi na diskriminacijo oz. razslojevanje na področju zavarovalništva.

Dajmo se zavedati, kako pomembno je rekreativno ukvarjanje s športom tudi na širši ravni in ne zanemarjajmo gibanja malčkom, tisti, ki jih že imate, na račun lastne lenosti ali utrujenosti. Gibanje je podobno kot pokojninski sklad, naložba v prihodnost.