Kot verjetno že veste, sem letos na vrtu gojil čilije Trinidad Scorpion Butch T, vendar pa sem jih na žalost posadil prepozno in mi plodovi niso uspeli dozoreti, šola za prihodnjič. Kolega Aljoša, ki jih je posadil nekoliko prej in jih tudi lepše negoval, pa je pridelal kar nekaj materiala in seveda je to bilo potrebno poskusiti.

Omenjen čili je lani s cca. 1.500.000 SHU veljal za najbolj pekočega, letos pa ga je sicer prehitel Moruga Scorpion z okoli 2.000.000 skovilovih enot. Za primerjavo, tradicionalne rdeče Tabasco omake v picerijah imajo 2.500 do 5.000 teh enot, ki odražajo pekočnost/ostrino. Seveda je 1.500.000 SHU rekord te vrste, v povprečju imajo plodovi verjetno nekaj manj. Pekoče hrane se privadiš in sčasoma lahko v usta spraviš čedalje bolj vroče stvari. Torej ja, zakaj ga ne bi probal, če lahko? Gledal ga polici ja ne bom, simple as that.
Včeraj sem se odločil, da feferon vendarle poskusim. Sprva nisem točno vedel, koliko bo res peklo, še posebej glede na odzive ostalih na YouTube-u, ki so podobne oz. blažje čilije že poskusili. Ok, dam čili v usta in… kaj hitro se izkaže, da ima potencial. Zraven seveda obvezno mleko oz. jogurt, sicer verjetno ne bi bilo tako “prijetno”. Vročica pa se v bistvu stopnjuje in najbolj božansko pečejo usta in grlo šele po kaki minuti ali dveh. Vmes se ti ponavadi malo skolca, potočiš kako solzico… in po nekje 6-7 minutah najhujše popusti, medtem ko občutek, da si pojedel nekaj pekočega, traja še precej dolgo. Na ustnicah sem pekoče čutil še 3 ure zatem, medtem ko sem kapsaicin na rokah imel vse do jutra, kljub temu da sem si jih večkrat spiral.

Tako pekoč čili ni ravno za redno uživanje, je pa zanimiva izkušna pojesti celega naenkrat. Sicer pa se ga priporoča bolj kot kak dodatek za golaž in omake, da nekoliko začiniš zadevo; surov le nekoliko preveč peče oz. žge.


No ob “eksperimentu” je v sobo naključno uletela še skoraj celotna družina, tako da je nekaj besed v videu namenjenim njim. Jogurtovih brkov pa ne bi komentiral, so v podporo organizaciji Movember, če že pravih nimam :).