Tale zapis bo nekoliko vroč, pikanten dobesedno, saj bo govora o čilijih oz. feferonih. Pekočo hrano obožujem in pri naročanju venomer izberem najbolj pekoče menije, ponavadi pa natakarja še malo drezam, naj pripravi najbolj pekočo hrano, kar jih je v življenju pripravljal. No ja, nikjer mi še ni uspelo dobiti tako pekočega obroka, da bi me sezulo. Le enkrat mi je postalo rahlo toplo pri srcu v Thai Innu ob naročilu dodatne skodelice suhih feferonov, pa vendar tudi ni bil tak ekstrem, kot sem pričakoval. Razna priporočila o “res” pekočih kebabih me skoraj ne ganejo, Tabasco pa mi zaradi svojega okusa in vonja zgolj pokvari obrok, ker peče itak ne. Ob tem je seveda potrebno razumeti, da se pekoče hrane navadiš in sčasoma nekaterih stvari ne čutiš.

Čisto po naključju pa sem pred kratkim naletel na slovensko spletno trgovino kupicili.si, kjer se prodajajo res vroče stvari 🙂 razna semena čilijev, pekoče omake in med njimi tudi omaka 100% Pure Naga, ki je leta 2011 zasedla prvo mesto na tekmovanju Hot pepper award v kategoriji extreme. Zanimivo je predvsem to, da imamo Slovenci najboljšo pekočo omako in ne kakšni Indijci, Avstralci ali Mehičani, kot bi morda sprva pričakovali. Narejena je izključno iz čilijev Naga Jolokia in Bhut Jolokia vrst ter vsebuje le nekaj kisa, limete in soli, obenem ima pa zelo svež ter prijeten okus. Samo za primerjavo, omenjena vrsta čilijev v omaki ima vrednost okoli 1 000 000 scovillovih enot (SHU) medtem ko Tabasco omake med 2500 do 5000.

Možno je naročiti tudi semena do pred kratkim najbolj pekočega feferona Trinidad Scorpion Butch T., ki so še za dobrega pol milijona SHU bolj pekoči napram omaki. Seveda so tudi ta romala v nakupovalno košarico, trenutno pa počasi kalijo v lončkih. Upam le, da mi jih bo uspelo vzgojiti, glede na to da potrebujejo precej toplo/vroče podnebje za svojo rast.


p.s. V kolikor imate namen prvič poskusiti malo bolj pekočo hrano, imejte pri sebi pripravljen kak kozarec jogurta ali mleka, pitje vode ali gaziranih pijač pa ni priporočljivo, saj situacijo le poslabšajo 😉 Naj obenem še pojasnim, da uživanje pekoče hrane ne povzroča nobenih želodčnih ran, kot to marsikje kroži v ljudskem izročilu. Kaj več o tem si lahko preberete v številnih člankih po spletu.