Za surftrip sem dobil na posojo Nokio 808 Pureview, katera se ponaša s fotoaparatom in 41megapixli. Vem, ni vse v megapixlih ampak v objektivu, vendar je kljub vsemu tehnologija v telefonih konkretno napredovala in je sposobna delati zelo kakovostne fotografije. Pri modelu 808 Pureview velik senzor omogoča nadvzorčenje slikovnih pik, torej kombiniranje več slikovnih točk v eno “veliko slikovno točko”. Veliko se je govorilo o tej tehnologiji in kakovosti slik, vendar takih slik vsekakor nisem pričakoval… pravzaprav tako pozitivno, da je kar botrovalo temu zapisu.

Tehnologija napreduje toliko hitro, da kompaktni fotoaparati pravzaprav ne prinašajo nobene tolikšne prednosti več pred telefoni, da so pravzaprav že čisto odveč in jim bo zagotovo v parih letih odklenkalo svoje. Podobna zgodba je bila z mp3-ji, saj kdo pa še uporablja razne iPode ipd., razen miniaturnih pri rekreaciji? Edino prednost, ki jo vidim, je v vodoodpornosti… pa tudi na tem področju se pri telefonih nekaj premika.

Nekaj let nazaj sem si kupil DSLR-ja (Canon EOS 400D), katerega pa od začetne vneme uporabljam le še poredko. Telefon imaš vedno pri sebi in lahko brez vnaprejšnjega planiranja ovekovečiš trenutke, medtem ko moraš fotoaparat dodatno prenašati
naokrog. Celoten dopust sem tako brez problema lahko poslikal s telefonom (tudi nočne fotografije), naredil preko 300 slik in vse so zadovoljive oz. enako dobre, kot če bi imel pri sebi fotoaparat. Nobene potrebe po dodatni “prtljagi” torej :).

Spodaj so priložene fotografije, na katerih je primerjava pomanjšane fotografije v polni ločljivosti in izrezanega dela s 100% povečavo. Slike v polni ločljivosti pa na žalost ne morem objaviti ne na Blogger ne na shrani.si, je očitno prevelika 🙂