V prvi objavi surftripa sem omenil, da so mi pri Nokii za izlet posodili njihov najnovejši pametni telefon Lumia 1020. Res prijetno me je presenetilo, da so mi ga posodili kot enemu izmed prvih v Sloveniji, saj še nikjer na spletu ni napisane slovenske recenzije. Posebnih specifikacij ne mislim pisati, saj si jih lahko preberete na številni straneh, tako da bom v nadaljevanju opisal zgolj uporabniško izkušnjo. Za strojno opremo, kot so procesor, ram itd. se prav tako ne oziram, saj so telefoni z operacijskim sistemom Windows Phone dobro optimizirani in aplikacije ali karkoli drugega ne šteka neglede na telefon.
Lumia 1020 ima kamero z 41-imi megapixli in dela res neverjetne fotografije. Vse fotografije, ki jih objavljam s surftripa so posnete ravno z njo. Barve so žive, omogoča 3x optično povečavo, obenem pa so tudi fotografije brez bliskavice ob šibki svetlobi ali ponoči res odlične. V aplikaciji Procam je mogoče ročno nastaviti obilico nastavitev, tako da je možno ponoči slikati celo zvezde, preverjeno! Sam sem ravno pred surftripom prodal svojega DSLR-ja (Canon EOS 400D),
ker se mi ga niti približno ne da vlačiti s sabo in glede na razvoj
tehnologije fotografij posnetih s telefoni, kot je Lumia 1020, ni bilo
oklevanja. Telefon je vedno pri roki, v žepu in z lahkoto posnameš odlične fotografije, ki se lahko mirne duše kosajo s kompaktnimi fotoaparati. Spodaj si lahko ogledate še nekaj primerkov.
  
Nokiina poteza, da so na svoje telefone začeli nalagati Windows phone, je bila za moje pojme odlična. Operacijski sistem je izjemno enostaven, minimalističen, eleganten, vendar ima obene vse kar potrebuješ. Seveda je pri Windows phone-u Nokia korak pred ostalimi proizvajalci, saj ima poleg nameščeno še odlično brezplačno navigacijo Nokia Here, Maps ter kup ostalih uporabnih zadev. Vsi sicer pravijo, kako ima Windows phone majhen trg aplikacij. Roko na srce, jaz ne pogrešam niti ene? Imam nekaj osnovnih kot so razni urejevalniki fotografij, Twitter, Skype, LPP bus, Bicikelj, kaj več pa ne potrebujem.
Baterija mi z lahkoto zdrži tudi dva dneva in več. Res pa da ne kličem veliko, internet pa tudi precej malo uporabljam, s telefonom največ le slikam. Ekran ni prevelik, saj lahko z enim prstom dosežem čez celoten ekran, pa tudi izboklina kamere na zadnji strani ni moteča. Edino kar me je motilo je, da potrebuješ za zamenjavo sim kartice priloženo paličico ali kako sponko, s katero pritisneš v luknjico na vrhu.

Zaenkrat Lumio 1020 uporabljam dober teden in sem se na telefon tako navadil, da ga bom ob koncu surftripa res stežka vrnil, niti si ne predstavljam, kako bom lahko “downgrade-al” na svojo 800-ko. Kakšne bodo cene pri naših operaterjih ne vem, vsekakor pa je telefon vreden vsakega centa :).