Zadnji mesec nisem nekaj objavljal, saj smo se s prijatelji odpravili na krajše potepanje na Kanarske otoke. Naš surftrip se je pričel 23. septembra letom iz Trsta v Barcelono, kjer smo najprej prenočili dva dni in nato 25. odleteli naprej na Fuerteventuro. Na žalost namreč ni bilo neposrednih letov oz. so bili iz Milana vendar nekoliko dražji, po vsej verjetnosti pa bi nas ta opcija prišla na koncu ceneje. Barcelona, ki jo bom opisal še v kasnejšem prispevku, je bila zgolj vmesna postaja, saj smo kupili let znotraj leta.
Na surftrip se nas je sprva odpravilo pet, kasneje pa sta se pridružila še dva, ki sta si posebej urejala stanovanje, avto, le družili in srfali smo skupaj. Izlet smo hoteli izpeljati z minimalnimi stroški (letalske karte, prevozi, nočitve), vendar smo na koncu prekoračili predvidene – 550€, saj smo se ušteli pri precej dragi Barceloni, kljub temu da smo bili tam le 3 dni. Fuerteventuro smo izbrali zaradi ugodnih srferskih pogojev, medtem ko sta turistično otoka Gran Canaria in Tenerifi seveda bolj razvita in priljubljena. Otok se “deli” na severni angleško/irski del, medtem ko je jug predvsem nemški. Nastanjeni smo bili popolnoma na severu v Corraleju v kompleksu Oasis Dunas. Mestece je polno takih ograjenih resortov, znotraj katerih so bazeni okoli pa apartmaji, kamor ljudje pridejo počitnikovat, dopustovat. Nas to ni zanimalo in smo v apartmaju preživeli bolj malo časa, temveč smo se raje potepali naokoli. Osebno me je precej presenetilo, koliko Slovencev je bilo na otoku, srečal si jih v trgovini, na cesti, v vodi… da ne omenjam, da sem sredi recepcije, kjer sem “kradel” internet, nič hudega sluteč srečal sošolca.

Povprečen dan

Načeloma smo se zbujali okoli 8-ih, 9-ih, nakar je seveda sledil zajtrk, prebiranje knjig, internetni opravki. Nato smo se okoli 11ih odpravili v trgovino po hrano in vodo za na plažo. Kot sem že omenil, smo se vozili na različne spote, saj niso bili vsepovsod dobri pogoji za srfanje. Na plaži smo ponavadi preživeli dobršen del dneva, bili v vodi več ur… pedlali, padali, srfali na valovih. Zvečer smo si pripravili še topel obrok in od utrujenosti hodili tudi kar zgodaj spat.

Surf spoti

Srfali smo predvsem na severnem delu otoka, najpogosteje v Cotillu, na Punta blanci, Flagbeachu, zapeljali pa smo se tudi v Tindayo, na Rocky point ter plažo Esquinzo. Pogoji na beach breakih (peščene plaže) niso bili vedno najboljši, saj so se večinoma valovi samo vzdigovali iz vode in nato zapirali, vendar je bilo kljub temu nekaj dni prav solidnih. Imeli smo tudi rahel problem, saj lokalno nismo poznali reef breakov (skalnato dno) ter kje na spotu ležijo kakšne skale, kje se gre v vodo, kakšen je tok, ali “deluje” spot ob plimi/oseki… Plima in oseka se na dan zamakneta približno za 45 minut, tako je v nekaj dneh razlika zelo očitna in ti potem tudi spremeni urnik srfanja, saj so bili na nekaterih spoti boljši ob osekah, medtem ko drugi ob plimi.

Ob dobrih pogojih se je recimo na Punta Blanca reefu znašlo tudi 50+ srferjev v vodi, vsi čakajoč na svoj val… tako da je bila lahko tudi precejšnja gneča. Moral si se izmikati ostalim, hkrati upajoč, da te tudi kdo ne povozi, zbije… Hvala Dino, da si se izognil moji glavi! 🙂

Ceste

Prometna infrastruktura na Fuerteventuri je precej zanimiva. Nič posebej velika naselja, mesteca, pa same enosmerne ceste. Glavne ceste so bile asfaltirane, do plaž pa so bile večinoma speljanje makadamske poti, kjer džipi pridejo še kako prav. Mi smo imeli najeto Opel Astro, ki ima mimogrede daaaleč najbolj zgrešen, nejasen, zmeden uporabniški vmesnik za potovalni računalnik. V dveh tednih smo naredili okoli 1000km od tega 200 po makedamu. Bencin je bil napram Sloveniji precej poceni, gibal se je okoli 1,15€ za liter, tako da smo za 1000km tankali 75€, vendar smo imeli zaradi makadamskih poti in 5-ih srfov na strehi nekoliko večjo porabo.
 
Cene so izračunane na osebo za 5 oseb:
  • Letalska karta – 151€ (Trst -> Barcelona, Barcelona -> Fuerteventura)
  • Rent a car (14 dni) – 40€
  • Bencin (14 dni – 1000 km) – 17€
  • Srf + neopren (14 dni) – 97€
  • Apartma (14 dni) – 85€
  • Hrana in pijača ter ostali skupni stroški (17 dni) – 200€
  • Hostel v Barceloni (3 nočitve) –  54€
  • kakšna ostala malenkost
Skupaj = okoli 650€

p.s.: večina fotografij je posnetih s telefonom Nokia 808 Pureview, hvala Nokii za posojo.