Na Havajih sem preizkusil že več različnih vrst nočitev, in sicer spanje v hostlih, spanje v avtu (med dežjem ali hurikani), spanje v viseči mreži, spanje na peščeni plaži pod milim nebom in pa tudi spanje v šotoru. SUV ali kombi prideta izjemno prav, saj sta ravno dovolj prostorna za vso opremo in pa izjemne primere, ko spanje zunaj ni mogoče. Kampiranje imajo urejeno na precej zmeden način. Marsikdo, ki brska po spletu in išče različne možnosti sprva ne dojame za kaj se sploh gre. Na Maui-ju imajo kar tri različne vrste parkov: county, federal in national. Slednji je med drugim zastonj, saj se nahaja znotraj parka Haleakala, kjer plačaš že vstopnino. Za preostala dva tipa je potrebno dobiti dovoljenje podobno kot že na Kauai-ju. County je le eden, medtem ko je federal kampov okoli 5. Dovoljenji za oba tipa se izdajajo na različnih lokacijah. Gospa cel dan sedi v pisarni za en majhen county kampek, saj za county parke dovoljenje ni mogoče pridobiti preko spleta. Povsem skregano z logiko. Na Kauai-ji so bili county parki z vodo in normalnimi stranišči le 3$ na osebo. Tukaj je kamp brez vode in z le dixy-ji med vikendom 20$ na noč. Precejšen olup glede na standarde kampov ki jih imamo doma in pa na Hrvaškem.

Kampi na Kauai-ju so bili tudi veliko bolj družabni in pod streho si zvečer srečal marsikoga zanimivega. Milijarderko, ki spi v kampu za 3 dolarje na noč. Izkušnja takega potovanja na mlada leta je veliko bolj unikatna kot pa spanje v hotelih. Tukaj je precej drugače. Povsem hipi scena in vsak se drži le zase. Kot drugo, vsak kamp je zaprt vsaj dan ali dva v tednu, da kampiranje ni možno… ali pa je število dni kampiranja omejeno. Morda je vzrok, da se v kampih kdo ne naseli za stalno, saj ni nikakršnih recepcij ali podobnega. Načeloma vsako noč kamp obišče le varnostnik, ki preveri dovolilnice. Kljub vsemu je v parkih ogromno brezdomcev, pravzaprav je te mogoče zaslediti na vsakem koraku Havajev ne glede na otok. Toplo podnebje nekoliko olajša prenočevanje, je pa zato življenje precej drago.

paia_secret_beach_coconut

Pogled na mlečno cesto ponoči vedno očara, nič manj pa niso očarljiva tudi jutra ko vzhaja sonce. Včasih te zjutraj na plaži pričaka celo kak kokos, ki si ga lahko prihraniš kasneje za malico. Preverjeno ga brez mačete ni ravno najlažje odpreti. Nekaj dni nazaj je Maui prešlo tudi močno neurje, ki je poplavilo dobršen del najinega kampa in odneslo nekaj cest v gorah. Na srečo sva šotor postavljala po nevihti na dvignjenem delu, tako da nisva bila ujeta. Nekatere je na žalost kar dobro zalilo.

Poplave v kampu

Poplave v kampu

Kot sem že dejal nekaj zapisov nazaj, nisem sicer največji ljubitelj kampiranja, vendar pa nobena hotelska soba se ne more primerjati s spanjem v prvi vrsti na plaži in pa simfonijo valov. Pika.