Sončni vzhod na poti do Taranakija

Za veliko noč imajo na Novi Zelandiji dodobra podaljšan vikend in zato se je prava mala kolonija Slovencev odpravila na skupni izlet. Ucvrli smo jo južno proti Taranakiju, ki velja za najbolj razvito regijo na Novi Zelandiji. Malo srfanja, malo pohodništva, skratka aktivno preživeti velikonočni vikend. Nastanili smo se v kampu predmestju New Plymouth-a. Kljub temu da je že dober mesec jesen, je podnevi na soncu še vedno precej toplo in primerno vreme za kampiranje, medtem ko zna ponoči nekoliko bolj zahladiti. Povsem spontano smo si zaželeli dobrega srfanja in pa plezanja na Taranaki (vulkan) ob sončnem vzhodu. No, na poti do tja smo doumeli, da je krater vulkana pravzaprav na višini
2500m, kar je skorajda tako visoko kot Triglav ter da so temperature na
vrhu negativnega predznaka. Vetrovka in navadne superge pa žal niso najbolj primerna plezalna oprema. Na račun nestabilne vremenske napovedi se je na vulkan odpravila le polovica slovenskega odprave, medtem ko smo se
ostali raje posvetili valovom. Vstajanje ob zori in celodnevne aktivnosti je za posledico imelo spanje že ob deveti uri zvečer. Po dveh session-ih na dan čutiš tisto prijetno utrujenost in padeš na turbomaximus kot dolg in širok. 

Postavljanje šotorov v Fitzroyu
Jutro velikonočnega ponedeljka
Brez planinskega čaja pa ne gre

Jumbo plakat z vabilom v Taranaki
Vzpon na Paritutu Rock (po češko v japankah)

Taranaki v oblakih
New Plymouth kot samo mestece se je v zadnjih letih precej razširilo in obenem si na vse pretege želijo ohraniti cvetočo regijo. Celo na line up-u v vodi me je stari ata na srfu vabil naj se preselim iz Aucklanda, saj si želijo čimveč visoko kvalificiranega kadra. Ljudi vabijo celo kar preko jumbo plakatov in vse skupaj stremi, da bi se v New Plymouth-u karseda dobro počutili. Naklonjeni so celo srfanju med delovnim časom, saj se tudi delodajalci zavedajo, kako pomembna je kvaliteta življenja. New Plymouth-u je zato povsem drugačen od Aucklanda. Na račun majhnosti je vse veliko bolj domače in pristno, pa tudi Azijcev praktično ni zaslediti. Skratka “A place to be!”

Three sisters

Na valove nam je torej uspelo, medtem ko bo vulkan počakal do naslednjič. Štirje dnevi so minili kot blisk in še dobro, da je na račun podaljšanega vikenda že naslednji tik pred vrati. Hkrati ker vsake toliko časa zmanjka materiala za zapise in ker me nekateri vztrajno priganjate naj kaj pišem… nekoliko lažje me spremljate na Twitter-ju, kjer se pogosteje oglašam.