Pretekli vikend smo študentje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Zdravstvene fakultete ter Fakultete za strojništvo obiskali Sarajevo, glavno mesto Bosne in Hercegovine. Zaradi precej nizke cene -> 60€ (prevoz + 2 nočitvi z zajtrkom) in abnormalnega povpraševanja smo organizirali 3 avtobuse oz. bolje rečeno, na ekskurzijo se je odpravilo kar 156 študentov!
Na pot smo se odpravili v petek, 4. marca, ob eni uri zjutraj ter v dopoldanskih urah prispeli do hotela. Že na mejnem prehodu se je lahko videlo, da vstopamo v precej drugačno državo, z ene strani je bil v ruševinah. Prav tako na poti, kar nekaj porušenih objektov, ogromno hiš brez fasade, veliko težke industrije in še in še. Kljub vsemu pa so ljudje resnično gostoljubni in prijazni. Popije skupina ljudi kako pivo v gostilni, že lastnik prinese porcije čevapčičev za malo podlage.
Komaj se je petek dobro zaključil, smo v soboto naredili manjši izlet naokoli in si ogledali tunel ter izvir reke Bosne. Tunel v dolžini 800m, ki se nahaja pod sarajevskim letališčem, je bil med njihovo vojno edini izhod iz Sarajeva, saj je po njem prehajalo vse potrebno. 4-urni ogled smo zaključili na Baščaršiji, kjer nam je vodič razkazal znamenitosti, kasneje pa je ostalo še nekaj prostega časa za nakup spominkov, porcije čevapčičev pri Željotu 1, Željotu 2, Hodžiču 1,… Zvečer so nam v hotelu pripravili še bosansko večerjo z glasbo v živo, na meniju seveda obvezno ponovno čevapčiči in pleskavice.

V nedeljo ob 12ih smo bili dogovorjeni za odhod, se nato še pred bosansko mejo ustavili na porciji zadnjih čevapčičev in se počasi odpravili proti domu.

Doživiš svega i svašta in ravno to, bi rekel, daje čar Sarajevu oz. Balkanu. Takih smešnih prigod in dogodivščin dvomim, da lahko prineseš iz kakšnega drugega potovanja. Se ti recimo v taksiju med vožnjo v ovinku odprejo vrata, pa ti šofer samo reče “aj zatvori”, ima recimo v predalu na sovoznikove sedežu nameščen žar, nato pa le odpre streho. In seveda za poslovilo, kako najhitreje in brez komplikacij prečkati mejo? Potrebno je bilo skočiti v pisarno in odložiti 2 piva na mizo :). Trije oz. štirje dnevi so minili neverjetno hitro, saj je v tako kratkem času težko poskusiti vse njihove dobrote ali si ogledati zanimivosti.

p.s.: na račun organizacije Sarajeva in obilice ostalih projektov, sem se zadnje čase malo manj javljal 🙂