Smučanje, kot slovenski nacionalni šport, ter deskanje nista za slovenske razmere in standard prav nič poceni. S stroškovnega vidika ju je možno enačiti s prestižnimi in luksuznimi športi.

Preden se podamo na smučišča, je potrebno najprej poskrbeti za opremo:
  • smuči, vezi, palice, smučarski čevlji – 450€
  • oz. bord, vezi, buci – 400€
  • čelada – 70€
  • smučarska očala – 50€
  • smučarska/bordrska bunda, hlače ter rokavice – 250€
skupaj: približno 800€ / odraslo osebo
In vse to še preden se odpravimo na smučišče. V informativni izračun je vzeta nova oprema za nekje srednji cenovni razred. Oprema je seveda, v kolikor se profesionalno ne ukvarjate z omenjenim športom, dobra za več let, ampak sedaj se pojavijo še dnevni stroški smučarije.
Nato se družinica z dvema otrokoma odpravi na enodnevno smuko na enega izmed velecenjenih slovenskih smučišč in samo za karte plača okoli 90€. Prevoz in hot dogi na smučiščih pa nanesejo še nekaj dodatnih penezov. Decembra sem bil prvič po nekaj letih na Smučarskem “centru” Bela oz. po domače Gačah in za eno samo odprto sidro ter baby progo smo plačali študentske karte po 20,5€. Smiselnost presodite sami. Cene na slovenskih smučiščih bi glede na njihovo majhno ponudbo morale biti nižje za vsaj 20%.

In če so bili nekoč lokalni hribi ob vikendih polni domačih smučarjev, ki so se spuščali ob vseh mogočih vlečnicah, dvomim, da si tolikšna večina sedaj privošči dnevna smučanja po Sloveniji. Narava pa lokalnih smučišč ne dopušča več.

Tujina
Enodnevna smuka v tujini zna prav tako precej olajšati denarnico, večdnevni oddih preko agencij pa se dobi relativno poceni. V nekaj terminih se cene gibljejo celo za manj kot 100€ na osebo za 6 nočitev s 6-dnevno smučarsko karto vred (brez prevoza)! Prevoz zaradi oddaljenosti pride nekaj več, vendar je končni znesek nižji kot pri nas, kjer za takšno ceno ne prideš skozi niti z nočitvami. Brezpredmetno je ob tem primerjati tudi obširnost smučišča ter ostale ponudbe. Za plačano ceno dobiš nekaj konkretnega, medtem ko pri nas v najslabših primerih 15 in več minutno čakanje v vrsti ter pretirano gnečo na progi, kjer več časa posvečaš izmikanju ostalim kot pa lastnemu uživanju ob vijuganju.