Dolenjska rekreacijska liga v košarki obsega 5 lig: 1. ligo, v kateri nastopa 8 ekip, 2. ligo s 7 ekipami in tri tretje lige. Tekme se igrajo v športni dvorani Marof 4×8 minut po pravilih ULEB, in sicer 2. ter 3. liga igrajo na polovičnih igriščih, medtem ko se za 1. ligo postavijo glavni koši.

Ekipa Šentjernej nastopa v ligi nekje šesto sezono, sam pa sem se jim pridružil pred cca. 4-imi leti. Po nekaj letih igranja v 3. ligi, smo se lani najprej uvrstili v 2. in kasneje z najboljšim izkupičkom tudi v 1. ligo. Medtem ko je razkorak v tretjih ligah med ekipami kar velik, se le-ta z nivojem lige zmanjšuje in so ekipe precej bolj enakovredne, igralci pa kvalitetnejši; nemalo jih je tudi treniralo in igralo v Krki oz. drugih klubih.

Odraz uvrstitve v prvo ligo si štejemo, da se tudi v Šentjerneju igra kolikor toliko dobra košarka, čeprav smo na prvi tekmi v nedeljo pričakovano izgubili proti ekipi Tomas računalništvo, katera je že vrsto let v vrhu prve lige. Če smo prvi polčas še držali korak, nekajkrat tudi vodili, smo kasneje popustili in je končni rezultat znašal 66:47.
Velik uspeh za nas bi bil že, če bi nam uspelo ostati v prvi ligi. Sponzorjev v primerjavi z ostalimi ekipami prav tako nimamo, kaj šele kakega “trenerja”, edino kar nam Šentjernejski študentski klub prispeva za plačilo sodnikov. Dve leti nazaj smo igrali še brez dresov; no nekateri v ekipi jih še vedno nimajo 🙂