Ponedeljkov večer je bil rezerviran za Kiberpipo na Kersnikovi 6 in Nokiino prednovoletno srečanje, s kratko predstavitvijo Ovi produktov. “Formalnemu delu” je nato sledilo sproščeno druženje in debatiranje o mobilni sceni. Dogovoril sem se tudi za test prihajajočega modela Nokia N8, saj po svojih specifikacijah predstavlja nek večji korak naprej v razvoju mobilnikov, in ga že isti dan začel raziskovati. Pred N8 z mobilnimi telefoni na dotik nisem imel večjih izkušenj. V zapisu jo bom večinoma primerjal z Nokio N96, katero si lastim zadnji dve leti in lahko tako najbolj korektno ocenim njuno uporabnost.

OPERACIJSKI SISTEM
Symbian^3 je napram starejšim verzijam precej izboljšan, deluje veliko hitreje, je odzivnejši in predvsem stabilnejši. Upam, da bo privlačen tudi razvijalcem aplikacij.
ZASLON
3,5 palčni AMOLED večtočkovni na dotik občutljivi zaslon z ločljivostjo 640×360 je kakovosten, pisanje po tipkovnici na ekranu pa zelo hitro obvladate. Tudi sam sem bil sprva skeptičen, saj sem prvi SMS pisal 5 minut pa še tega popolnoma grešil črke… a že tretjega napisal hitreje kot sicer na navadno tipkovnico.
KAMERA
Brez besed in jezik do tal. 12 megapixl-ov kolikor jih premore telefon  (več od mojega DSLR-ja!!!) v kombinaciji s xenon bliskavico daje izvrstne slike. V eni izmed prihodnjih objav bodo fotografije posebej objavljene. Hkrati ponuja možnost snemanja v HD načinu 1280×720. Pri takih “norih” specifikacijah se ne bi čudil, da bi odvzeli lep kos pogače kompaktnim digitalnim fotoaparatom ter kameram nižjega cenovnega razreda.

BATERIJA
Ta me je prav tako presenetila. Sicer je bil prve dni mobilnik kar požrešen potem pa se je poraba stabilizirala in zdrži tja do 3 oz. 4 dni, kar je za telefone z zaslonom na dotik, bi rekel da, precej.

POVEZLJIVOST
Internet (3G) deluje presenetljivo hitro, enako hitro kot ADSL povezava, medtem ko N96 dokaj počasi odpira spletne strani, morda tudi zaradi počasnega delovanja samega sistema. GPS prav tako lovi tudi znotraj stavbe in debelejših sten, z N96 sem moral smukati okoli okna, da sem lovil satelite.

PREDVAJANJE GLASBE
Priložene slušalke so za spremembo veliko boljše, no v bistvu tudi prejšnje niso bile slabe, vendar so imele tako toge žice, da so praktično stalno izpadale iz ušes. Za znoret, jaz jih praktično nisem uporabljal in sem jih takoj zamenjal. Sedaj so tipa in-ear, žice pa so “normalno” gibljive in je izkušnja pri poslušanju mnogo boljša.

OVI MAPS
Danes sem izvedel, da je bila N96 edini model, ki ni imel vodene navigacije. N8 pa ima tudi to in predstavlja več kot resno konkurenco Garminu. Mape držav pa se obenem brezplačno posodabljajo vsake pol leta! Nobenih komplikacij več s kupovanjem map, Adria route ali kaj podobnega. Izbereš državo in je to to.
OVI STORE
Do pred kratkim sem sistem sovražil iz dna duše, niti ga nisem želel odpirati, ko se mi je stalno pojavljal na telefonu/računalniku ob programu. A ko sem ga na Nokiinem prednovoletnem srečanju malce bolje spoznal, sem uvidel, da gre pravzaprav za zelo solidno zadevo ponujanja tako brezplačnih kot plačljivih aplikacij za “pametne telefone”. Prenesel sem že kar nekaj aplikacij in upam, da jih bo čedalje več, vsaj tistih res uporabnih. Balasta nikoli ne manjka…
POMNILNIK
primarnih 16 GB se z mp3-ji, filmi stežka zapolni, a s snemanjem v HD resoluciji bo to malenkost lažje.

HDMI IZHOD
priklopiš na TV in dela, brez kakršnih koli komplikacij. Otročje enostavno.
Vzporednic s staro N96 v bistvu ne bi mogel potegniti, prej pravokotnice. Tehnologija je kakopak preveč napredovala, da bi lahko telefona primerjal. Šušlja se celo, da naj bi bila N8 ob prihodu na slovenski trg cenovno precej ugodna in v kolikor se izkaže za resnično, je telefon “must have”. Kajti toliko uporabnih stvari “spravljenih” na enem mestu je težko dobiti. Mene je Nokia N8 navdušila in prepričala, priznam 🙂