Podnebnim spremembam se ni in se nikoli ne bo mogoče izogniti. Zato me posledično zelo motijo razni naslovi po spletu, časopisih in celo shodi, kot je bil včerajšnji v Ljubljani – s prižiganjem svečk opozarjati na nujnost ukrepanja proti podnebnim spremembam. Sam koncept vseh teh akcij ima seveda dober namen in jih tudi podpiram, ampak cilj je pa žal napačen. Okolje je definitivno potrebno poskušati ohranjati čisto, ampak podnebne spremembe se bodo še vedno dogajale.

Hladnejša in toplejša obdobja sestavljajo naraven Zemljin ciklus. Oglejte si graf na desni in z lahkoto razberete, da so bila v preteklosti obdobja, ko je bila na Zemlji temperatura še krepko višja in to ne desetinko za kar paničarimo sedaj, ampak kar 10°C!

Pred približno pol leta sem izvedel anketo, v kateri sem vas spraševal, kateri plin zavzema največji delež v topli gredi. Večina vas je odgovorila, da CO2, naj pa vas poučim, da je za segrevanje atmosfere glavni krivec vodna para, katere je tudi največ v topli gredi – 99%! In kaj ima to veze z naslovom? Torej če bomo hoteli preprečiti podnebne spremembe, moramo vso vodno paro spraviti tekočo obliko. Kar je seveda popolna neumnost, je pa hkrati zavzemanje ljudi, ki vztrajajo pri preprečitvi podnebnih sprememb koristno pri ohranjanju čistejšega okolja, da se v zrak omeji izpust tistega skupnega odstotka CO2-ja, CFC-jev, metana,…

In za konec, ali ste vedeli, da je nekoč tudi na Gorenjskem rasla vinska trta? Ja, bilo je dovolj toplo podnebje! Kljub temu, da sem navdušenec nad zimskimi radosti, pa se bo Zemlja v “bližnji” prihodnosti še kar nekaj časa segrevala in kasneje svoj ciklus tudi obrnila…

p.s.: Ker se bodo odslej prispevki objavljali na vsake kvatre in po čisto naključni frekvenci, priporočam, da ga dodate med RSS ali shranite kot “živ zaznamek”, ki vas nato obvesti, kdaj se pojavi prispevek – Navodila.