Če s prvo objavo nove ere pisanja kar nadaljujem temo, ki sem jo nazadnje pisal ter je hkrati dvignila nekaj prahu, in sicer o podnebnih spremembah. Na spletu sem našel odličen video Miša Alkalaja, magistra matematike in vodje Centra za mrežno infrastrukturo na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani. Gre za repliko o 5ih mitih podnebnih sprememb:
  • segrevanje v zadnjih 100 letih ni nič posebnega,
  • nedavni izjemni vremenski dogodki in podnebne spremembe,
  • segrevanje v zadnjem stoletju posledica naravnih dejavnikov,
  • globalno segrevanje in povečevanje koncentracije CO2 bodo koristne,
  • znanstvenikom, ki napovedujejo globalno segrevanje, ne gre zaupati.
Sem pač take vrste človek, ki vse informacije medijev sprejema z mero kritičnosti. Ne verjamem kar na prvo žogo novinarjem, ki v svojem delu pišejo članke od nasvetov za hujšanje do resnih strokovnih tem, žal pač ne moreš biti strokovnjak na vseh področjih… Seveda se, no vsaj upam, prej pozanimajo in v določeni meri raziščejo problem, a je informacije iz prve roke profesije in z nekega znanstvenega vidika veliko lažje sprejeti.

Naj pa še enkrat poudarim, da podpiram zmanjševanje onesnaženosti Zemlje, a vendar so nekateri stereotipi in komercializacija Al Gore-a pretirani in zavajujoči. Večina populacije jim žal verjame, kako tudi da ne, saj je v medijih ponavadi predstavljena le njihova plat zgodbe, zatorej si je vredno ogledati spodnji 40-minutni video, ki pa navaja ravno nasprotna dejstva.