Telefoni dandanes niso več le telefoni. Stari opečnati zidaki z ogromno anteno – Bennefoni so v pozabi, hiter tehnološki razvoj pa je pripeljal področje mobilne telefonije na stopnjo multimedijskih naprav oz. mobilnih računalnikov, tako da bi se jim že skoraj težko reklo zgolj mobilni telefon. Poleg telefoniranja omogočajo namreč že slikanje/snemanje v visokih ločljivostih (8 megapix / HD filmi), zaslone na dotik, brskanje po spletu, navigacijo, gledanje filmov, predvajanje glasbe, upravljanje ostalih multimedijskih naprav preko Wi-Fi-ja, … O dodatkih za Iphone se govori “nonstop”, o mobilnikih, ki pa temeljijo na Symbianu ali Windows Mobile platformi pa precej manj, tako da sem zbral skupaj nekaj zelo uporabnih aplikacij tudi za mobilnike, ki imajo nameščen operacijski sistem Symbian (skoraj vse Nokie, nekateri Samsungi, ipd). Namestitev nekaterih je zelo priporočljiva.

Gmail
Nuja za vse, ki uporabljate gmail pošto. Deluje po IMAP standardu, torej ne prenaša vaših mail-ov na spominsko kartico, temveč jih bere neposredno iz strežnika. Namestitev nujna! Preko telefona odsurfajte na  spletni naslov http://m.google.com/mail (brezplačna aplikacija)

Opera mini
Nepogrešljiv brskalnik. Primarno naloženi je sicer zadovoljiv, vendar je opera mini mnogo hitrejša in uporabnejša. Namestitev nujna! Preko telefona odsurfajte na spletni naslov http://mini.opera.com (brezplačna aplikacija)

Garmin Mobile XT
V kolikor imate GPS sprejemnik zelo uporabna zadevica. Prav nič ne zaostaja za standardnimi Garminovimi napravami. Žal je aplikacija plačljiva – namestite lahko seveda katerekoli mape (Adria Route, posamezne države, morske karte,…) – nakup in prenos

PowerMp3
Predvajalnik glasbe PowerMp3 je nekoliko prijaznejši kot primarno nameščeni; smiselnejša postavitev gumbov, bližnjice, hitrejši dostop do uporabnih funkcij. Vseeno pa še vedno pri že tako velikih ekranih pogrešam možnost prikazane playliste brez nepotrebnih klikov, recimo v stilu Winampa. Prenos (brezplačna aplikacija)

Twibble
Preprosta, brezplačna aplikacija za twittanje z možnostjo pripenjanja slikic. Zelo priročno. Preko telefona odsurfajte na spletni naslov http://m.twibble.de. (brezplačna aplikacija)

Screenshot
Na vsake kvatre pride prav, recimo v tem zapisu, kjer sem zajemal sliko menijev ravno s pomočjo tega programa. Prenos (brezplačna aplikacija)

JoikuLight
Aplikacija, katera pretvori vaš mobilni telefon v oddajnik Wi-Fi signala, seveda pod možnostjo, da sploh imate opcijo Wi-fi-ja na telefonu. 3G oz. Edge signal je tako na voljo recimo prenosnikom, kot če bi imeli vzpostavljen router. Uporabno! Prenos (brezplačna aplikacija)

Vse omenjene aplikacije so bile preizkušene na N96, vendar delujejo tudi na drugih mobilnikih, ki temeljijo na OS Symbian. Sicer bi se udeležil predstavitve novega modela Nokia N97 – 24. junija, pa imam žal ravno ob tistem času izpit…