Verjetno že iz lastnih izkušenj veste, da se je potrebno tej zelenjavi (šalotki oz. čebuli) odreči, v primeru da ne želite, da vas nato boljša polovica naslednjih 24 ur postrani gleda.
Čebula ima poleg neprijetnih posledic tudi pozitivne stranske učinke. Vsebuje namreč veliko vitamina C in antioksidantov. Priporočajo jo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka, na splošno pa pri težavah s srcem in ožiljem. Krom, ki ga čebula vsebuje, pomaga pri vzdrževanju nivoja insulina, obenem pa njeno uživanje znatno zmanjšuje tveganje za pridobitev raka na črevesju.

Nauk zgodbe -> najprej zdravje, potem kultura!

Ravno malo prejle sem užival to pregrešno zelenjavo in ker je bila šalotka izjemno, izjemno pekoča je bilo potrebno ustno votlino ohladiti. Naj še omenim, da nisem občutljiv na pekoče stvari, a tokratna šalotka je bila res fenomen, tako da se je bilo potrebno poslužiti hlajenja jezika z jogurtom, kot to počnejo v Keniji. Tam imajo namreč na menijih manj pekoče, pekoče ter zelo pekoče stvari, vedno pa si ob prehranjevanju jezik hladijo z jogurtom. Jogurt odlično opravi svoje delo in prav nič ne pokvari okusa, kot bi si morda sprva mislili.