Hvaležen sem staršema, da sem imel/imam vedno dovolj vsega in nisem nikoli čutil kakršnega koli pomanjkanja. In iz tega razloga sem se odločil, da si ob nekoliko bolj gibljivem urniku brez predavanj poiščem neko dobrodelno organizacijo, kjer lahko prispevam svoj delež. Kar nekaj prijateljev in znancev se s prostovoljstvom že ukvarja. Sestr’ca tako pomaga v društvu za cerebralno paralizo Sonček, twitterska kolega Jan in Tina vodita organizacijo vez-je.org, katere namen je zbiranje stare rabljene računalniške opreme, le-to potem prenovijo in podarijo otrokom in mladostnikom iz družin z nizkimi dohodki, nazadnje pa se je Dejanu porodila še zamisel o Kruhu za prjatla. Namreč če si Slovenci ne bomo pomagali med seboj, ne bomo prišli nikamor, praktično iluzorno je pričakovati pomoč države.

Sam sem se tako odločil, da na pomoč priskočim Anini zvezdici, organizaciji, ki že peto leto zapored zbira hrano in jo v obliki paketov deli naprej družinam. Hrana se zbira v različnih ustanovah (vojska, policija,…) po celi Sloveniji, v trgovinah Spar, prav tako pa se podjetja sama odločijo, da donirajo svoje izdelke. Vsa hrana se nato zbere v centralnem skladišču v BTC-ju (pod karting centrom), sortira po vrsti ter zloži v posamezne pakete, ki so nato na voljo finančno šibkejšim družinam. Nekateri pomagajo že dlje časa in več let zapored, res kapo dol vsem, jaz pa sem se pridružil šele pred kratkim.

Trenutna akcija zbiranja hrane traja do 20. decembra (oz. v Sparih do 24. decembra) in v kolikor vidite kakšno škatlo z logotipom Anine zvezdice, vrzite notri kakšen prehrambni (testenine, mleko, konzerve, olje, sladkarije,…) izdelek z daljšim rokom tranja (ne ravno kruh). Več bo dela s prelaganjem v skladišču, bolj bomo veseli in več družinam bomo lahko pomagali. 😉 Samo v petek smo prejeli kar 15 ton hrane!

In če se vrnem na zadnji stavek prvega odstavka. Morda bi morali zaposlene na Šubičevi 4 malo klofniti, da bi se zamislili nad dejstvom, kam brode slovenska klima. Da bi vsakega malo zapekla vest, dobili občutek sramu ter da bi končno enkrat presegli politične okvire in naredili nekaj dobrega za državljane (vse vlade brez izjeme), ki so jih izvolili, namesto da kupčkajo med sabo. Levi ali desni, vsi bi si nekaj nagrebli, pa še za ožjo žlahto najmanj. Nisem še opazil, da bi koga v politiki skrbelo za sočloveka, tako kot za svojo rit, no razen pri zadnji predsedniški kampanji. Posplošujem, vendar navzven izpade natanko tako. Čeprav morda bolje, da si dobrodelen skromno sam pri sebi in tega ne obešaš na veliki zvon, vendar pa kljub vsemu hkrati s tem daješ tudi nek zgled ostalim.