Včeraj so bili pogoji za valove nekoliko slabši, zato smo se odločili, da dan izkoristimo za izlet po otoku. Na pot proti jugu smo se z manjšo zamudo odpravili šele ob 12-ih.

Že po nekaj kilometrih smo v La Olivi naleteli na prve policiste (civil guarde), ki so nas vprašali, kam smo namenjeni. Letos so res poostrili patrulje, saj lani nismo srečali niti enih. Vendar ti policisti ne nadzorujejo toliko prometa, kot pa tihotapljenje drog. Iz Afrike, Maroka ipd. se na otok pretihotapi očitno veliko prepovedanih substanc, ki lahko nato pot prosto nadaljuje po Evropi.
Sprva smo se ustavili na vrhu enega izmed prelazov, Mirador Morro Velosa, s katerega seže pogled daleč naokoli. V muzeju si lahko preberete vse o zgodovini kanarskega otočja ter o sami Fuerteventuri.

Naslednji postanek je sledil na vrhu parka Parque Rural de Betancuira malo pred Betancurio. Tik pod razgledno točko se nahaja omenjen park, ki je zaradi nekaj malega zelenja poln raznih živali, še posebej veveric. Te so se naselile iz Maroka in lokalnim kmetom povzročajo veliko škode, zato je njihovo hranjenje prepovedano. Nič čudnega, da so povsod table z napisi: “Do not encourage their protection” :).

Nato smo se mimo Pajare odpravili v park še s spodnje strani. Avte smo pustili na koncu makadamske poti in nato naprej pešaka kakšnih 10 minut v kanjon Camino Buen Paso. Le-ta je zaradi velikosti skal in vsega res veličasten in idiličen. Dekleta so ostala spodaj, ostali pa smo podali še do cerkvice, ki stoji na sredini. Tam smo na skalah poležavali kako urco in se kasneje odpravili v bližnji Ajuy, ki je poznan po svoji plaži iz črnega vulkanskega peska.

Pot nas je po Ajuy-ju vodila še mimo La Pareda in sipin vse do Moro Jable-ja, najbolj južnega mesta na otoku. Jug je nekoliko bolj nemški in je turistično bolj razvit od angleškega severa. Privoščili smo si večerjo v steak house, ki pa si ni zaslužila niti v od večerje v primerjavi z našo domačo kuhinjo. Okoli osme ure smo se odpravili proti domu in se po prepeljanih 250 kilometrih vrnili nekaj pred deseto uro zvečer.