Če ste kdaj potovali kam dlje na “počitnice”, ste se zagotovo srečali z iskanjem poceni letalskih kart. Včasih zna biti ravno to kar precejšn trn v peti in iskanje preko različnih iskalnikov kot so kayak.com, momondo.com pa precej “mukotrpno”. V kolikor imate možnost se relativno hitro odločiti za dopust, pa obstaja kar nekaj slovenskih spletnih strani, kjer se dnevno objavljajo izjemno ugodne ponudbe letalskih kart za različne destinacije. Sam spremljam slednji dve:

O čem govorim in kaj objavljajo?

Trenutno je recimo že nekaj tednov aktualna ponudba Ryanair-a, ko so “izvohali” enosmerne karte iz naslednjih mest po 3€ (povratna torej 6€):
  • iz Trsta -> Španija (Girona (Barcelona)) in Nemčija (Dusseldorf)
  • iz Benetk (Treviso) -> Španija (Girona (Barcelona) in Ibiza), Nizozemska (Masstricht) in Nemčija (Bremen)
  • iz Pule -> Nemčija (Frankfurt)
  • iz Reke -> Nemčija (Frankfurt in Dusseldorf), Norveška (Oslo).

To je recimo nenormalno poceni. 9€ me stane avtobusna karta iz Šentjerneja v Ljubljano, medtem ko grem lahko z Ryanair-om 1000km in več daleč, pa še za kebab ostane… Nedolgo nazaj pa so bile iz Ljubljane v Bruselj, London karte po le 1€. Pri teh nizkocenonih letalskih prevoznikih je seveda potrebno upoštevati še morda kakšen prevoz, saj ponavadi ne letiš ravno na glavna letališča, imaš lahko le ročno prtljago… vendar kljub vsemu prideš na koncu skozi zelo, zelo poceni.
Seveda pa te spletne in facebook strani ne objavljajo samo lete znotraj EU in nizkocenovne ponudnike, temveč tudi ponudbe ostalih letalskih prevoznikov po številnih destinacijah po svetu. Recimo nedavno Nova zelandija (letalska karta + prevoz do letališča v Benetkah) za 670€, Havaji iz Benetk 660€, Tajska iz Milana 428€, Avstralija za 908€… in vse to povratne letalske karte. Potrebno je sicer včasih prišteti še stroške prevoza (kak GoOpti), ki vas pride nekje 25-30€ v eno smer do Milana, Münchna. Pa kljub vsemu je na koncu še vedno izjemno poceni.
Sam nenehno spremljam te mamljive ponudbe in kar čakam, da me bo enkrat pičilo ter da bom samo vnesel 16 številk svoje debetne kartice in kliknil “confirm”. Namreč res super zadeva, v kolikor nisi časovno omejen in se za potovanje lahko hitro (v roku nekaj dni) tudi odločiš. Če tudi vas rado srbi po podplatih, teh spletnih strani nikakor ne gre spregledati, priporočam :).