Sam predvsem rad ogromno jem, nič pa nimam proti, če je obrok hkrati še okusen. Obenem poskušam, kar se da, čim manj uživati hitro prehrano, čeprav včasih seveda še kako paše. In tudi kakšen kebab po žuru tik pred spanjem, da se malo obloži trebušno votlino, uf, uf. Sicer ima večina študentov pri svojih letih že izoblikovano svoje mnenje, navade, vendar me je seznam najbolj obiskanih ponudnikov študentske malo prešinil. Medtem ko v Ameriki pri gradnji novih stadionov zaradi povprečno obilnejših ljudi že vgrajujejo širše različice sedežev, pri nas zaenkrat to še ne počnemo; pa saj se jih niti ne gradimo kaj veliko :). Kako daleč pa smo od omenjenega “problema” pri nas?
Spodaj je seznam 6-ih najbolj obiskanih ponudnikov študentske prehrane v času od 1. januarja do 30. oktobra 2011:
  1. McDonalds
  2. Pizzeria Pinki (+ dostava)
  3. Študentski domovi v Ljubljani
  4. Restavracije SPAR
  5. Halo Katra (dostava)
  6. Fast food Slast

Z ogromnim naskokom vodi McDonalds, res pa je, da sem upošteval več poslovalnic po Sloveniji. Morda se bo kdo nad zgornjim zamislil, da se med prvih 6 top obiskanih ponudnikov prehrane uvrščajo kar 4 t.i. hitre prehrane z izjemo restavracije Študentskih domov v Ljubljani ter restavracij SPAR. Kot sem že omenil, študenti načeloma že imajo izoblikovana mnenja, vsakdo se pač sam odloči, kako bo živel in kaj bo jedel. Tudi današnji hiter tempo življenja, komu pa še dopušča recimo kuhanje golaža 4 ure :). Niti ne rečem, da se sam prehranjujem popolnoma zdravo, marsikdo bi tudi rekel… pa definiraj “zdrav” obrok, vseeno pa zgornji seznam ni ravno navdušujoč. Prehranjevalne navade so čedalje slabše, nivo rekreacije pa nekako ostaja enak – po možnosti pa se rekreirajo še tisti, ki na svoje obroke že vsaj malo pazijo. S tem ne mislim popolne pazljivosti pri izbiri obrokov, vendar da so le-ti vsaj malo različni in ne vsak dan eno in isto natepavanje. Upam, da bo kdo na podlagi zgornjega seznama večkrat pomislil na svoje prehranjevalne navade in si morda nekoliko manjkrat privoščil uveljavljanje subvencije za nezdrave obroke.

Sam sem začel kvalitetne obroke ceniti šele v času študija. Kot otrok nisem nikoli maral zelja, zeljavnih juh, zdaj pa za vikend komaj čakam na kakšne žgance in podobne zadeve, samo da je čim manj podobno hrani na študentski bon. Ne rečem, da imajo ponudniki študentske prehrane slabo hrano, vendar se tudi najboljši ne morejo primerjati z domačo kuhinjo in katere se v primerjavi z ostalimi ne moreš naveličati. 🙂