Na vrat na nos sem se odločil za nakup brezžičnega modema za povezavo do spleta. Najbolj je k temu botrovalo dejstvo, da preko mobilnega telefona določene podatkovne kartice ne bi delovale, hkrati pa sem v tej smeri že razmišljal za študij. Trenutno imam sklenjen Itak paket L z omejenim prenosom podatkov – 5 gb (13 € / mesec), več za enkrat še ne potrebujem, zaradi stacionarnega priključka na internet doma. Nekoliko drugače bo jeseni, ko bo potrebno kupiti prenosnika in bo brezžični internet prišel še kako prav, takrat pa bom tudi nadgradil paket na unlimited za 29 € / mesec.

Odločil sem se za sklenitev pogodbe pri Mobitelu, saj omogoča večjo pokritost širokopasovne povezave UMTS / HSDPA (okoli 80%), medtem ko Si.Mobil še nekoliko šepa (okoli 25% pokritost). Obenem je ta brezžični modem tudi odklenjen na vse podatkovne kartice, kar je dodaten plus v tujini.

Edino kar me moti je variranje hitrosti. Včasih prenaša datoteke s 150 kB/s, a že v naslednjem trenutku s 50 kB/s. Ne znam si razložiti od česa je to odvisno, morda od zasedenosti omrežja? Bom testiral v različnih časovnih obdobjih, da bom dobil realnejše rezultate 🙂