Internet je postal nuja, še na dopustu ne gre brez (projekti ipd.), zato tudi vedno iščem najugodnejšo ponudbo. Lani Simpa Internet, tokrat Vipnet. Broadband box (sim kartica) stane 20 kun, zraven pa dobite še za 200 mb brezplačnega surfanja. Kasneje račun polnite s kuponi, ki jih kupite v vseh trgovinah, na bankomatih ipd. Nekateri izmed paketov: 50 kun = 75 mb, 100 kun = 200 mb, 200 kun = 500 mb, vendar morate na spletni strani vipmevmc.vipnet.hr aktivirati to opcijo pri večjih paketih, drugače vam za vsak prenešen megabajt “trga” po eno kuno. Se mi pa zdi precej smešno, saj bi lahko po porabljenih megabajtih enostavno za 20 kun znova kupil drugo sim kartico z novimi 200 mb, namesto kupona za 100 kun?

Brez večjih komplikacij seveda ne gre, če nočete dokupiti zraven še USB sticka ter imate odklenjen Nokia telefon, kar pomeni, da s sim kartico niste vezani na operaterja. Preko priročnega programa Nokia Pc Suite Vipnet nikakor ne potegne. Krivda ni na strani Vipnet-a, temveč na Pc Suitu, ki ima vnešene napačne podatke o operaterju, ne dopusti pa vnesti pravilnih (preizkušeno). S klikom na gumb poveži program vedno spremeni nastavitve dodatnih ukazov za inicializacijo bluetooth modema in čisto zmeša štrene. Priporočam, da programa sploh ne uporabljate, vsaj s kombinacijo Vipnet-ove sim kartice. S Si.Mobilovimi sim karticami se Pc Suite lepo poveže na internet.

rešitev:
V nadzorni plošči poiščete “Phone and modem options” ter dodate neko lokacijo in area code (lahko si zmislite). Na vrhu kliknete jeziček “Modems” ter izberete Nokia XX Bluetooth Modem. Pod properties in na nato advanced v polje Extra initialization commands potrebujete vnesti še:

AT+CGDCONT=1,”IP”,”DATA.VIP.HR”

Z mobilnimi podatkovnimi paketi lahko na relativno poceni način vodite svoje posle kar iz ležalnika in pogledom na morje, brez da bi plačevali tudi več sto evrov velike račune. Splača se, bolje 100 kun kot pa 300 € 🙂