Približno 4 – 5 let nazaj so bili virusi ali črvi izjemno aktualni, saj se je o njih pisalo na vsakem koraku, preventiva v obliki antivirusnih programov pa je bila močno razširjena. Tudi sam sem ob vseh kolumnah o Mydoom-u ter ostalih črvih postal nekoliko zaskrbljen in preizkusil vrsto antivirusnih programov.

1. na spisku je bil Norton antivirus.
Tega sem po hitrem postopku zbrisal, saj je bil program tako hroščat, obenem pa mu je uspelo zbrisati le peščico virusov, ostale je spregledal oziroma je javil le obvestilo, odstraniti pa jih ni mogel.

2. je bila Panda.
Odličen antivirusen program, vse je delovalo super, samo je bil nekoliko preveč požrešen pri pomnilniku.

3. Kaspersky
O tem imam najbolj pozitivno mnenje. Popravki in baze novih virusov so bile na voljo najhitreje, ko je virus uspel priti na “tržišče”. Nudi odlično preventivo, najbolj pa sem občudoval prilagodljivost, saj ga je bilo možno odlično optimizirati točno po vaših željah. Je skromen do pomnilnika. Edina pomanjkljivost je bila v ilegalnih verzijah, saj je precej težko dobiti delujočega ter imeti veljaven ključ za nalaganje popravkov.

To so bili plačjivi antivirusni programi, izmed brezplačnih za domačo rabo pa priporočam Avast ali AVG. Nudita povsem solidno zaščito pred okuženimi datotekami.

Preteklo leto sem shajal popolnoma brez, najbolj pomembno pri vsem skupaj je namreč, da previdno surfate po spletu in ne prenašate sumlijvih datotek ali odpirate e-mail priponk od neznanih pošiljateljev. Včeraj popoldne sem se le odločil, da si ga namestim ter odstranim virus explorer.exe. Explorer.exe je obenem tudi proces, ki omogoča, da klikate po namizju ter mapah. Nekoliko bolj vešči poznavanja računalnika lahko hitro ugotovijo, kje se skriva virus -> po navadi med procesi ali pa v zagonski datoteki in ga nato tudi ročno odstranijo.

Najraje bi namestil Kaspersky-a, a ga zaradi zgoraj omenjenih težav (nedelujoči ključi) nisem. Odločil sem se, da ponovno preizkusim Nod32. Na računalniku je bil nameščen že pred približno štirimi, petimi leti, vendar se ni izkazal za dober antivirusni program, kajti zganjal je paniko ob čisto vsaki datoteki. Sedaj imam nameščeno verzijo 2.7, ki ne požre veliko ram-a in funkcionira več kot odlično. 608 GB zasedenega prostora na trdih diskih je preiskal v približno 15ih minutah ter odstranil virus, za katerega sem že prej vedel, da ga imam, samo nisem vedel njegove lokacije.

Trenutna verzija antivirusnega programa je pustila dober prvi vtis, saj nemoteno teče v ozadju, ne paničari po nepotrebnem ter porabi malo pomnilnika. Priporočam!

p.s.: Nikoli in res nikoli ne namestite dva antivirusna programa naenkrat!