SiOL je za vse svoje naročnike uvedel 1 GB brezplačnega gostovanja datotek. Storitev se imenuje Plac.


Registracija je hitra in kaj kmalu že lahko urejate svoj virtualni prostor. Ustvarite lahko mape, podmape, razporedite prostor ter naložite svoje slike, video ali dokumente za katere bi radi, da so vam dostopni tudi na drugi lokaciji preko drugega računalnika. Posamezne mape ali datoteke je možno tudi dodati v skupno rabo, tako da so na voljo vsem ostalim, ki jim sporočite povezavo.

Datoteke se prenašajo izjemno enostavno – s prenosom v okno brskalnika na določeno mesto (levo spodaj), lahko pa si namestite tudi program, ki ga upravljate v okolju Windows.

Storitev je izjemno zanimiva, saj je limit naložene datoteke 1 gb, medtem ko imajo ostali brezplačni ponudniki nižje omejitve: 100 MB (Rapidshare.com), 200 MB (megafileupload.com) ali pa je prenos datotek relativno počasen. Iz Placa vam datoteke prenaša več kot solidno – s hitrostjo okoli 800 KB/s.

Edini minus, ki mi ga je do sedaj uspelo odkriti, je, da uporabnik ne more virtualnega trdega diska uporabiti za gostovanje svojih spletnih strani. Upam da v bodoče dodajo tudi to možnost, kajti to bi nedvomno močno izboljšalo storitev.