Pregledovanje novic na spletu kaj hitro zavzame precej časa, še posebej ko je potrebno izluščiti nam zanimive in pomembne. Spletni portali napišejo tudi več sto novic na teden in če bi prebrali vse, bi se vam verjetno zmešalo. Vsak ima svoje šibke točke:

 • 24ur.com recimo meni osebno objavlja veliko preveč rumenih novic, komentarji poleg njih pa so prav tako na nivoju migetalkarjev.
 • Kdor bere Finance.si lahko opazi, da je skoraj v vsakem prispevku precej tiskarskih škratov, tako da jim kak lektor zagotovo ne bi škodil. Nimajo RSS-ja.
 • Vest.si je še nekaj mesecev nazaj objavljal izjemno dolge video prispevke, ki so zaradi svoje dolžine izgubili smisel. Zatrdili so mi, da si je eno urno konferenco Karla Erjavca ogledalo kar 700 ljudi (Google video), sedaj pa lahko vidim, da si je “samo” 10-minutno (youtube) konferenco obiska Zorana Jankoviča v Izoli v enem dnevu ogledalo zgolj 100 ljudi. Kdo ima čas poslušati 1 uro, zakaj ne bi raje strnili pomembnejše reči.
 • Večer – slaba razporeditev menijev, skoraj nikoli ne uspe najti pravih člankov, če pa že, je potrebno zanje plačati. Isti zadetki pri iskanju preko Googla, ne zahtevajo plačila… čudno vse skupaj
 • Na ostalih portalih se zadržujem bolj poredkoma.

Osebno mi najbolj odgovarja SiOL, verjetno ker sem ga navajen brati že nekje 5-6 let, obenem pa ne objavljajo preveliko dozo rumenih novic, ki bi se pojavljale na prvi strani, pravopisnih napak skorajda ni, vsebina je zanimiva in komentarji so trenutno še vedno na spoštljivem nivoju in distanci.

Vas zanima, koliko novic na teden napišejo posamezni portali, tukaj je spisek:

 1. 24ur.com – 848,2 novic na teden
 2. RTV – 718,9 novic na teden
 3. Žurnal24 – 632,3 novic na teden
 4. Siol.net – 631,7 novic na teden
 5. Delo – 538,3 novic na teden
 6. Večer – 267,9 novic na teden
 7. Dnevnik – 239,4 novic na teden
 8. Vest.si – 75,6 novic na teden
 9. Finance.si – ni podatka – sramota, da nimajo urejen RSS, le nekaj podobnega – radar

Analiza je narejena na podlagi zbranih novic preko RSS odjemalca google Reader.