Živim 30 m stran od hipodroma, kjer se odvijajo konjske dirke, pa za njih po navadi zvem šele ko je dogajanje že v polnem teku. Nič drugače ni bilo danes, tako da mi je uspelo pofotkati ravno zadnjo kasaško dirko.

Znamenite konjske dirke izvirajo iz časov izumitelja ladijskega vijaka Jozefa Ressla leta 1817 do 1821, ko je tu »treniral« na dirkalni cesti. Dirkališče je bilo ob sedanji regionalni cesti proti Kostanjevici. Dirkalna proga je bila dolga približno 1 km.


Start je bil pri 1 km oddaljenem križu ob cesti. Tekmoval je vsak voznik posebej, skupaj z voznikom pa je bil na vozu tudi sodnik, ki je pazil, da so bila med vožnjo upoštevana pravila. Če je tekmovalec tekmoval na progi dolgi 1km, je končal s tekmo v Šentjerneju na trgu, če pa je tekmoval na progi dolgi 2 km, je v Šentjerneju na obračališču na trgu obrnil in se vrnil do križa proti Prekopi, kjer je bil na 2-kilometrski progi start in cilj. Zaradi tega je tekmovanje trajalo vse popoldne, saj je na dirkah običajno sodelovalo od 30 do 40 konj.

Da bi pridobili varen prostor za trening in konjske dirke, so leta 1891 uredili na travniku pri gostilni Bučar ob cesti dirkališče, na katerem so od takrat vse do leta 1938 potekale dirke v Šentjerneju. Starejši Šentjernejčani se še danes spominjajo dirk na tem dirkališču, kjer so bile navadne lesene klopi iz plohov na v tla zabitih kolih postavljene v sredini dirkališča. To je bilo zelo neugodno za gledalce, ki so bili prisiljeni tekmujoče dirkače spremljati s pogledom tako, da so potem, ko so tekmovalci pretekli polovico elipse, prestavili noge na nasprotno stran klopi in jih spremljali še na drugi polovici.

Leta 1938 je bila zgrajena nova dirkalna proga na skupnem pašniku ob jugozahodnem robu Šentjerneja. Postavljen je bil tudi leseni stolp za sodnike.

Tu so se odvijale dirke vse do leta 1979, ko je domači Klub za konjski šport dobil to zemljišče v trajno uporabo in izpeljal potrebne rekostrukcije dirkalne proge, da novi hipodrom ustreza vsem mednarodnim zahtevam.

Konjske dirke se odvijajo v Šentjerneju 2 do 3 krat letno, v juniju ter avgusta za jernejevo.


Prirejeno po knjigi Petelinovi zapiski.