Bloger in fotograf Jernej Lasič je na forumu Discharged.org odprl debato o znameniti španski poti El camino del Rey (Google maps slika) in moram reči, da me je tako impresioniralo, da bom tudi sam zapisal nekaj besed.

The King’s pathway (angleško) je bila namensko zgrajena za prehod delavske sile med slapovoma (Chorro in Gaitanejo) blizu mesta Alora v Španiji, pot pa so gradili le štiri leta – končana 1905. Ne morem si predstavljati, kako so jo sploh gradili, ko pa pot dejansko štrli iz stene, kar nekje na sredi. Široka je okoli meter, obenem pa več kot 200 m visoko nad reko, pri tem pa ima le majhen del poti ob steni tudi vrv za držanje. Zaradi nevzdrževanja je pot trenutno v izjemno slabem stanju, na nekaterih odsekih pa se je obdržalo le še palično ogrodje. V letih 1999 in 2000 so bile 4 smrtne žrtve, tako da so jo bili lokalni politiki primorani zapreti. Kljub prepovedi se še vedno najde nekaj adrenalina željnih, ki se uspejo povzpeti po znameniti sapo vzemajoči poti.

Sam osebno ne verjamem, da bi nabral dovolj jajc v kokošnjaku, saj mi je že sam video pognal kocine pokonci. (vir slike: wiki)