Malo prejle sem se peljal iz vinograda (potrebno je obrezati trte), pa me je presenetil ogromen kup železja, kje drugje kot v bližini tako imenovanih “naših”. Cigani, če morda kdo ne zna razbrati iz konteksta. Ti ga masovno zbirajo ter prodajajo na črno različnim podjetjem. Podjetja imajo stik samo z enim izmed ciganom, ta pa ima pod sabo pravo hierarhično lestvico svojih pripadnikov, ki pridno kot mravljice kopičijo železo. Bale neobdavčenega denarja se tako obračajo in nič čudno, da pred hišo stojijo avtomobili znamke BMW. Velik priliv k finančnemu dohodku družin imajo seveda tudi otroški dodatki, saj kje pa jih je manj kot 5.

Torej prodaja železa oz. ostalih barvnih kovin je trenutno izjemno priljubljena dejavnost “naših”. Po kakšnih cenah pa podjetja odkupujejo?

železo – 0,13 eur/kg
rost frei – 1 eur/kg
medenina – 2,5eur/kg
baker – 2,5 eur/kg

Samo na tem kupu ocenjujem, da ga je preko 10 ton (kup je precej dolg, pa tudi nekaj izjemno težkih elementov se nahaja v njem), kar znese približno 1300 €, če računamo seveda samo za železo. Po izkušnjah sodeč pa vemo, da se “našim” tudi baker izjemno dopade (sploh kaki žlebovi), kar ceno precej dvigne.

Še ena izmed anekdot:

Modri angeli ustavijo sumljivo vozilo, nakar se izkaže, da se za volanom nahajo “naši”. Vozili so prehitro, policaji pa jim na račun tega zastavijo tudi vprašanje, kje živijo?

Cigan: u Dobruški vaš.
Policaj: Dobruška vas koliko?
Cigan: nč, nč, šam Dobruška vaš.

Naj pojasnim, da je na dve prijavljeni hišni številki stanujočih kar 300.

p.s.: Živim relativno blizu skupnosti “naših”, tako da ne bi rad poslušal kakega pametovanja v komentarjih, da so romi in ne cigani 🙂 Se pa beseda nahaja v SSKJ in ne vem, zakaj je ne bi smeli uporabljati.