Rezidenca, palača… bah le preseravanje z davkoplačevalskim denarjem. Slovenci že od nekdaj veljali kot relativno skromen, tudi marsikdaj v kot potisnjen, narod in ne vidim potrebe po razkazovanju, bohotenju pred drugimi evropskimi veljaki. Minimalističen, ljudski pristop bi se veliko bolje zasidral v glavah prebivalcev države kokošje oblike.

V predvolilni kampanji izjava Danila Türka, da ni nobene potrebe po rezidenci, a ne dolgo nazaj pohlastan cel hlebec zarečenega kruha -> “Rezidenco dojemam kot nekaj samoumevnega.”

V treh mesecih razsvetljenstvo in drugačna vizija vrhovnega poveljnika RS. Rezidenco naj bi 10 ur na dan varovala tudi častna straža. “Dablju ti ef” oz. WTF, še tega hudiča potrebujemo. Premožnejše državice -> Monaco, San Marino imajo dovolj denarja, da si privoščijo. Sevega ga imamo tudi sami, samo imamo poleg tega kup drugih problemov, ki bi morali imeti višjo prioriteto. Znameniti dunajski Hoffburg tudi nima častne straže, pa jim kaj manjka? nič… V zdajšnji obliki, ko se častna četa malo pokaže ob odmevnejšem sprejemu predsednikov, stvar čisto zadostuje, 10 – urno pohajkovanje pa je že brez vsakega pomena.
Mnogi povezujejo ti dve stvari s povečanjem domoljubja. Hrvaški predsednik nima rezidence, prav tako dnevne častne straže ne, pa imajo vseeno 5x večjo dozo patriotizma. Napačno mišljenje ali zgolj naključje?