Meni ni jasno, kaj unim ni jasno. Kaj sem mislil pod besedo unim? Američanom seveda. Kar na vsake tri dni novička v stilu “ZDA znova pretresli strelski obračuni”. Zadnji teden so bili kar 3-je zapored v razmaku treh dneh.

6. december – V ZDA pokol v nakupovalnem središču
9. december – ZDA pretresel nov strelski obračun
12. december – V ZDA znova strelski obračun med najstniki

Kaj bo pojutrišnem? bom moral morda dopolniti to novico? Kar v dveh primerih gre za množične strelske obračune v izobraževalnih ustanovah (vstavi smeškota z zavijajočimi očmi). Samo, da ne bodo take navade prišle kdaj k nam… zahod le ni v vseh pogledih boljši od nas. Menim, da bi se na vzhodu kaj večkrat zgledovati po “nas”. Pa ne mislite, da sem na podlagi te izjave sedaj tip človeka, ki ne mara napredka, tehnologije ipd., ampak menim, da nam pravzaprav nič ne manjka. Na tem mestu bi se našel kak zadirčnež, ki bi seveda na plan metal komentarje glede plače in standarda, ampak moj vidik je bil usmerjen bolj do občutka do sočloveka oz. socialnega kapitala, kot bi poimenovali v skandinavskih državah.

ZDA so mnogo večje kot Slovenija, zato imajo tudi posledično večje število motenih oseb (procentualno je verjetno nekje podobno), a to vseeno ne odtehta zakona o nošenju orožja. Če so že zdaj ena od držav z največjim številom kosa orožja na prebivalca, kaj bi šele bili, če bi upoštevali tudi nelegalno oz. neprijavljeno orožje. En velik izrodek na grafu.

Nasilje rodi nasilje…