Prejšnjo soboto sem se na povabilo Mastercarda udeležil delavnice pod imenom Financ fest v… khm… Ravnah na Koroškem, ja daleč :). Na delavnici sta nam t.i. ambasadorja predstavila zanimiva poglavja pri vodenju osebnih financ in stroškov ter na kakšne načine jih voditi, kako varčevati kljub majhnim prihodkom, kako se znebiti dolgov, kako ravnati s karticami in še marsikaj. Kratek priročnik delavnice si je mogoče prenesti preko facebook strani oz. kampanje Denar nima idej. Kar me je na delavnici še posebej presenetilo, je dejstvo, da so obresti
na navadnem osebnem računu pri pozitivnem stanju le okoli 0,05-0,1%,
medtem ko za negativno stanje pa okoli 9%! Sicer še nikoli nisem bil v
minusu že zaradi lastnega slabega občutka… vendar sem se ob tem
podatku res začudil. Predstavila sta nam tudi primer vodenja mesečnega stroškovnika s pomočjo Excelove datoteke, kar verjamem, da si je marsikdo od bralcev že poskusil tudi sam zapisovati. No sam sem raje začel redno uporabljati slovensko mobilno aplikacijo Toshl, kjer lahko vnašaš zneske po željenih kategorijah. Prav mi je prišla že na surftripu na Kanarskih otokih, v vsakdanjem študentskem življenju pa se mi nekako ni dalo bdeti nad stroški. Vendar moram reči, da se na podlagi vodenja stroškovnika kar malo zamisliš nad sabo, ko vidiš, kje največ zapravljaš. Si ne bi mislil, pa znajo razne drobnarije kar precej nanesti. Res da je sprva malo težko, saj enostavno pozabiš vnesti določene zneske v aplikacijo, vendar pa ima ta na srečo tudi dnevni opomnik.

Prijetnejši del po delavnici (foto: Manca Kodermac)
Pri izdatkih in prihodkih pa seveda ne gre brez bančnega računa. Sam imam odprta dva, osebnega (študentskega) pri NLB ter še enega pri Abanki izključno za nakupe preko spleta. No in danes sem se odločil narediti kratek letni pregled vseh rednih stroškov poslovanja NLB računa, saj le tega redno uporabljam. Seštevek vseh stroškov brez vodenja, ki je brezplačno, je znašal 24,38€… in glede na to da že dalj časa razmišljam o menjavi banke, sem si v firbcu izračunal še stroške pri banki Sparkasse, ki je v primerjavi na spodnjem linku ena izmed najbolj ugodnih. No stroški enakih storitev bi znašali 8,24€. Nad tem podatkom sem se toliko zamislil, da bom že maja zagotovo menjal… Zakaj bi podpiral banko, ki že tako dela enormne izgube pa še stalno jo je potrebno financirati s pomočjo davkoplačevalskega denarja.

Spodnja razpredelnica je narejena na podlagi storitev (seštevki po kategorijah), ki sem jih opravil v preteklem letu kot komitent NLB-ja.

 

NLB
Sparkasse
Tarifa za dvig gotovine (EU)
1,88
0
Tarifa za dvig gotovine (HR)
6
5,01
Uporabnina spletnega bančništva
7,8
0
Provizija pri UPN
6,27
3,23
Nadomestilo za dvig gotovine
2,43
0
SKUPAJ
24,38€
8,24€

Kot lahko vidite že iz moje manjše primerjave, se lahko z odprtjem bančnega računa pri drugi banki izognete marsikaterim stroškom. Nekaj povezav primerjav iskanja najugodnejše banke:
finance.si (primerjava stroškov, sicer članek iz leta 2011, vendar vseeno dobra analiza)
Zveza potrošnikov Slovenije (primerjava stroškov poslovanja z bančnimi računi)
Zveza potrošnikov Slovenije (primerjava obrestnih mer za depozite)