V ponedeljek smo se pri vračanju s kampiranja s sošolci v Zeleni laguni pri Poreču spotoma ustavili v Portorožu; sprva na kosilo, potem pa še malo plaženja.
Portorož, ki naj bi slovel kot najbolj elitno letovišče pri nas, potem pa voda zaradi mulja kalna bolj kot pa marsikatera slovenska reka, obenem pa v vodi še polno trave in ostalega rastlinja. Da bi se otroci lahko potapljali ali pa morda kakšne podvodne fotografije? Odpade, saj je vidljivost manjša od pol metra. In na koncu, da spraviš to umazanijo dol, moraš plačati 50 centov oz. ponekod tudi 1€ za tuširanje. Ne, hvala.

Verjetno delam krivico, če to posplošujem kar na celo slovensko obalo in zagotovo se najdejo tudi super kotički, ampak takle turizem je pa za moje pojme velik mimosunek. Še Gorenjci pri Bohinjskem jezeru ne zaračunavajo več parkinga, kot so ga nekoč. Kar malo sramoten se mi zdi tak način vlečenja denarja od turistov, sicer je plaža čisto lepa, vendar te ob pogledu na vodo kar mine, da bi se ohladil.

Glede na to da sem bil v Portorožu prvič po 15-ih letih od otroštva, imam verjetno dovolj tudi za nadaljnjih 15. Časovno enako oddaljena hrvaška obala se ne more primerjati glede čistoče morja. Tako je, pa čeprav ni malo Slovenceljnev, ki iz principa ne marajo hrvaškega morja… mene to niti malo ne gane. Ali pa sem morda samo jaz preveč zbirčen, če se mi dopade, da ob plavanju rad vidim dno in ribe tudi 15m globoko.