Prodaja prenosnih računalnikov je napram namiznim v porastu in večkrat dobim povpraševanja, ali se splača kupiti določen prenosnk. Tale objava je torej namenjena splošnim uporabnikom in ne računalniškim gurujem, ki na podlagi svojih specifičnih potreb znajo biti pozorni na komponente. V kolikor se profesionalno ne ukvarjate z multimedijo ali ne igrate najzahtevnejše računalniške igre, je trenutno trgu praktično vsak prenosnik za vas dovolj zmogljiv in zato pomembno vlogo igra predvsem cena glede na izbrano konfiguracijo. O tem se je najlažje prepričati s primerjavo podobnih prenosnikov v ostalih trgovinah, imejte pa v mislih, da bo navaden uporabnik z odprtimi aplikacijami tudi računalnik za 500 € težko prignal do skrajnih meja.

Hkrati je potrebno v obzir vzeti dejstvo, da relativna cena glede na konfiguracijo vseeno ne pomeni alfo in omego nakupa. Kupci so premalokrat pozorni sekundarno uporabnost prenosnika: teža, velikost, avtonomija baterije, tipkovnica so izjemno pomembni faktorji, a se mnogi pri nakupu spozabijo ob to. 

Zgolj pol kilograma recimo pri prenosniku pomeni zelo veliko. Sprva imate občutek, sploh če ste prešli iz namiznega, da četudi ima prenosnik 3kg, da je peresno lahek. Potem pa ga nekajkrat v torbi skupaj s papirji nesete naokoli in vidite da je pravzaprav precej okorna zadeva. Prenosnik, ki pa ima recimo 1,5 kg, pa z lahkoto pobašete v torbico in se afnate po mili volji, ne potrebujete dodatne torbe. Moja mrcina mi gre že počasi na živce, mnogo raje bi imel recimo laptop v velikosti A4 lista, samo jih na žalost takrat še niso tako množično izdelovali, poleg tega pa so bili še izjemno dragi.

Resolucije so se  pri majhnih ekranih že dobro izpopolnile, tako da se bo marsikomu primarna velikost teksta/ikon zdela premajhna, a v novejših operacijskih sistemih se z držanjem tipke ctrl ter vrtenjem koleščka da vse skupaj povečati brez izgube kvalitete, kot se to zgodi pri spremembi resolucije. Moj naslednji prenosnik definitivno ne bo imel več kot 14 palcev, pa čeprav veliko delam v programih za grafično oblikovanje. Namreč, ko se pojavi potreba po večji delovni površini, prenosnik povežem na eksterni LCD. Kdo rabi 17 palcev? Morda je res boljše za gledanje filmov… od daleč, ampak 13″ pa lahko nesete na kavč/v posteljo in gledate film na kolenih. 🙂 Veliko prijetnejše!

Uporabnost prenosnika se kaže tudi v vzdržljivosti baterije in pa kvaliteti tipkovnice. Avtonomija baterija naj bo seveda čim večja, dve uri in pol je nekako minimalna vrednost, lahko pa tudi 4 ure ter več in torej nikakor ne spreglejte tega podatka. Kvaliteto tipkovnice je nekoliko težje določiti, saj se njena vrednost pokaže šele z daljšo uporabo, lahko pa ste pri nakupu pozorni vsaj na potrebno enakomerno silo pritiska na vse tipke ter njihovo odskočnost.

Suma sumarum, velikost prenosnika je vsekakor pomembna in v tem primeru je manjše boljše. Če kupite velik prenosnik, ga ne morete pomanjšati, če pa kupite majhnega, pa lahko po potrebi nanj priključite vse, kar imate že na namiznem. Prenosnik se imenuje z namenom, da se ga prenaša in torej pri nakupu ne spreglejte zgoraj omenjenih nasvetov.