Konec septembra je načeloma rezerviran za trgatve, zadnji teden sem jih dal skozi  4 (razlog za pomanjkanje objav). Trgatev je le veseli del pridelovanja vinske kapljice, kletarjenje in pa skrb za vinograd pa zahteva ne malo dodatno vloženega dela in truda. Pred pričetkom se razdelijo funkcije, nekdo mora namreč trgati, drugi pobirati gajbe, nositi brento, spet tretji skrbeti, da trgači nimajo suhih grl. Že od nekdaj so mi bile trgatve priljubljene, kjer pa ponavadi bolj kot obiram, se zadržujem pri fizičnih opravilih – nošenje gajbic, mletje, prešanje. Samo obiranje zna biti včasih malo dolgočasno, še posebej če ima vinograd več kot 1000 trt in pa malo trgačev. Par dodatnih rok se še kako pozna! Pri obiranju ne gre brez zanimivih debat, vsako leto pa slišiš tudi prigodo, kako je nekdo samo iz jagod pobranih po tleh naredil hektoliter vina – letos najmanj 10-krat :). Nabrano grozdje se nato melje in kasneje bele sorte tudi že takoj prešajo, medtem ko črn trop potrebuje stati še nekje 3-6 dni v čebricah. Sledi še priprava kvasovk, žveplanje, čez par dni pretakanje… a o tem morda kdaj drugič.

Po obranem vinogradu se za konec še zavriska ter usede, kjer na mizi čaka kakšen ajmuht, golaž,… vedno se dobro je!

Letina je bila odlična!