Trgatev je verjetno poznana vsem bralcem, če ne drugače s prejšnjo objavo, prešanje pa je že del kletnih opravil. Namen prešanja je, da se iz grozdnih jagod stisne vso tekočino, ki so jo pri mletju vpile. Nekaj mošta se da dobiti že iz čebric že s podtakanjem, preostali zbiti trop pa je potrebno sprešati. Obstaja več vrst preš; nekoliko starejšega tipa so hidravlične, potem so tu na zrak, ipd. Tale 70-litrska na spodnjih slikah, ne bi si ravno vsak predstavljal, ampak v treh urah in pol nam je uspelo sprešati 1300 L tropa. Preša ima v notranjosti meh, ki se počasi polne z zrakom in tako pritiska trop na stene, kjer skozi reže teče mošt. Po prešanju sledi nadaljne vrenje mošta, pretakanje, žveplanje,…
p.s.: veliko lažje se je ob pol 7-ih vstati za v vinograd kot ob pol 8-ih za na faks 🙂
Kul, lepo si to predstavu. Sam, kot agronom bi te nekje lahko popravu pa ne bom kompliciral, k je napisano lepo po domače. 🙂
Franci
nikakva preša, plastične čebrice, plastični koli po vinogradu,…kam tu pele? kje so naravni materiali, znoj, ljubezen, trud??
@ anonimni,
pri vas še vedno z nogami tlačite grozdje, namesto da ga meljete?