Vsak četrti srednješolec naj bi že poskusil drogo in morda na presečenje nekaterih odstotek ni pogojen z obliko izobraževanja, bodisi gre za poklicno šolo ali kako elitno gimnazijo. Nekateri si pred tem zatiskajo oči, a velikih anomalij od družbene sestave ni. Najbolj priljubljena je itak vsem poznana “travca“, do katere je skoraj preveč lahko priti. Praktično kjerkoli je možno kupiti, na vsaki zabavi jo ima nekdo. Mladina radovedna, poskuša nekaj…

Že v osnovnih šolah socialne delavke strašijo, kako te slaba družba sili v to; v bistvu ni čisto res. Če imaš pri sebi razščiščeno, ni prav nobene skrbi, da bi zapadel v to. Kdaj pa kdaj se najde trenutek, ko ti je ponujena droga, ampak če odkloniš, te ne bodo prosili, ostane pač več za “skadit” tistim, ki jim to paše. Drug problem je pri najstnikih, ki bi se s tem radi dokazali pred ostalo družbo. Velika večina kajenje marihuane po študentskih letih opusti, spremeni svoj pogled na to, kdo pa si tudi na starejša leta še prižge kak joint.

Večji problem vidim v uživanju marihuane še ne srednješolcev, meni nepojemljivo recimo 11-letnikov. Ne razumem morale tistega, ki priskrbi in kaj takega dopusti. Žalostno, da se starostna meja uživanja drog znižuje, pri kakih 16-ih imaš že nekoliko izdelano mnenje, kaj veliko prej pa so to še “šmrkavci”, ki so se z lopatkami igrali v peskovniku.

Če med drogo prištejemo tudi alkohol, kakor to počno nekateri, je ta odstotek uživanja še krepko višji. Čeravno jaz alkohol sploh ne bi metal v isti koš, pri najstnikih gre bolj za problem kulture pitja.