V tokratnem zapisu se bom spotaknil ob prodajanje računalniških storitev na domu. Ker sem dokaj domač na tem področju, lahko objektivno in realno podam oceno. Pravkar sem v Trenjih zasledil podjetje Sosed, pa verjetno niso edini, na katere bi lahko pokazal s prstom. Ponujanje računalniških storitev je zelo ozka niša in seveda morajo pokriti stroške prostorov, prevoza na dom (sicer po Ljubljani), vodenja računovodstva ipd., ampak vseeno se mi zdijo cene močno zasoljene. Visokim cenam verjetno botruje tudi nizka stopnja konkurence. Z menjavami generacij čedalje več “šmrkavcev” zna tudi samih zelo dobro stikati po računalniku, zatorej se mi postavlja vprašanje, koliko časa bodo podobna podjetja sploh lahko še vztrajala s prodajanjem svojih storitev. Skoraj zagotovo ima vsaj en bližnji sorodnik dovolj znanja in bi vam popravil računalnik že za kepico sladoleda.

Nekaj primerov in cen njihovih storitev, svoje mnenje pa lahko izrazite v komentarjih.

Zaščita brezžičnega omrežja

Ste vedeli, da je kar 80 % omrežij nezaščitenih? Pa vaše? Naš serviser bo prišel k vam domov in vam pomagal zaščititi vaše brezžično omrežje. Strojna in programska oprema nista vključeni v ceno. Cena : 39,00 €.

Potreben čas: 1 minuta – na routerju obkljukati eno kljukico in vpisati željeno geslo.
Enkratni prenos podatkov (CD/DVD, zunanji disk, trdi disk, skladiščenje na spletu) do 9,4 GB

Shranite varnostne kopije pomembnih dokumentov preden se zgodi kaj nepredvidljivega. Prekopirali vam bomo do 9,4 GB pomembnih podatkov (za prenos neomejene količine varnostnih kopij povprašajte svojega serviserja). Cena : 96,00 €

100 € za eno je**no varnostno kopijo DVD-ja!
Namestitev strojne opreme

Serviserji lahko namestijo katerikoli ustrezen zunanji ali notranji del računalniški del. Nekaj primerov strojne opreme:
* Grafična/video kartica
* Trdi disk

Stroški strojne opreme niso vključeni v ceno. Cena : 69,00 €

Potreben čas: cca. 7 minut
Težave s ponudnikom interneta

Se ne morete povezati na internet? Pokličite SOSED – računalniški servis na domu in poskrbeli bomo, da boste dobili vse informacije o vzrokih za težave z vašim internetom. Serviser bo:
* Določil, kaj povzroča težave
* Pomagal, da se ponovno povežete na internet

Cena : 69,00 €

Potreben čas: cca. 10 minut – od tega bo serviser 5 minut čakal na prostega operaterja pri klicu na informacije :))