Pred približno tremi tedni sem dobil N96 kot eden izmed izbranih Nokii-nih Teamblogerjev na trenutni reverz in po teh treh tedni uporabe lahko strnem nekaj zaključkov.

Splošno
Sprva mi je telefon deloval ogromen, kot da bi v roki držal opeko, vendar se je dokaj enostavno privaditi in če sedaj primerjam, mi prejšnji deluje kot igračka. Nisem pretirano zahteven uporabnik: klicanje, kak sms, slike/video, wi-fi, poslušanje mp3-jev in branje pdf-ov/office dokumentov je zame vse kar potrebujem. Vseh funkcij tako na žalost nisem utegnil stestirati, tisto pa kar sem, je opisano spodaj.

Fotografije
Fotografije so, kot ste lahko v zadnjih treh tednih videli, odlične, N96 pa namenoma nima vgrajenega Xenon flash-a, ki bi pripomogel k boljšim kvalitetam nočnih slik. Zraven leče sta vgrajeni 2 LED diodi, kateri lahko pri snemanju videa osvetljujeta okolico, medtem ko Xenon flash ne bi mogel biti stalno vklopljen.

Video
Glede videa imam pripombo, čeprav so posnetki zelo solidni. V specifikacijah je omenjeno, da lahko snema v DVD kvaliteti. 640 × 480 ni DVD kvaliteta, temveč Super VGA, ki pa je približno 25% slabša od DVD Pal kvalitete.

Wi-fi
Brezžično povezovanje preko wlan-a je včasih nekoliko hroščato. Kljub temu da gre za odprto internetno točko (nezaščiteno z geslom), se marsikdaj ni mogoče povezati na splet. Kolikor sem izmenjal mnenja, bi morali na router-ju dodati MAC naslov željene napravice Ampak hej! Gre za odprto internetno točko, zakaj bi bilo potem potrebno vedno dodajati MAC naslov. Na domačem router-ju teh težav nimam, vendar bi si želel, da se te zadeve poenostavijo in bi stvar delovala vsepovsod brez problema.
Vredno bi bilo poskusiti tudi Garminov Mobile GPS, trenutno nameščen nima zvočnega vodenja in pa ne vem, ali je zastonj 🙂

Pomnilnik
16 GB prostora je ogromno in težko verjamem, da ga boste zapolnili. Imam naložen 700 MB film,ter nekaj ducatov mp3-jev in lastnih video posnetkov – prostega pomnilnika pa je še vedno 14 GB 🙂

Baterija
Telefon pri normalni uporabi zdrži nekje 3 dni, odvisno od slikanja in poslušanja mp3-jev. Vgradili bi lahko nekoliko močnejšo baterijo, kot recimo pri modelu 5800 XM – 1300 mA, trenutno pa je le 950 mA.

Suma sumarum
Nokia N96 je odličen telefon, a ne bi govoril v presežniku. Glede nakupa je prisotnih več dejavnikov, odvisno od vaše namembnosti uporabe, deloma obsedenosti s tehnološkimi napravicami in pripravljenosti vložka, saj se pri podaljšanju naročnin pri posameznih mobilnih operaterjih dobijo zadovoljivi telefoni praktično zastonj.