Prodaja se vino Cviček. Ima opravljeno analizo in je tako primerno tudi v obliki točenega v gostinskih lokalih. Dolgoletne izkušnje kletarjenja se odražajo v številnih priznanjih, ki si ga je Cviček prislužil v zadnjih letih. Če se zanimate za nakup ali poznate koga, ki bi imel interes, lahko mirne volje priporočim / priporočite, saj lahko rečem, da smo spili že marsikaj in da je ta Cviček resnično vreden greha.

 

Kontakt:
Jože Lindič
tel.: 031-654-908
lokacija: Šentjernej
cena: po dogovoru

Cvíček je rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort. Vsebuje žametno črnino (70 %), modro frankinjo in kraljevino, od belih sort pa laški rizling, zeleni silvanec in rumeni plavec. Cviček ima nizko stopnjo alkohola (do 10%) ter prijetno kislino, je zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem. Kot vsem rdečim vinom pa mu pripisujejo tudi zdravilen pomen.

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja.

Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja. Pridelujejo ga v vinorodni deželi Posavje, natančneje v dolenjskem vinorodnem okolišu.

Cvičku med vini pripisujejo še posebej veliko zdravilnih učinkov. Več kisline in nižja alkoholna stopnja, ki sta ga nekoč odrivala na obrobje slovenskih vin, sta se izkazala za njegovo prednost. Zaradi prve je priporočljiv za sladkorne bolnike, druga ga uvršča med dietetična vina. Obenem vsebuje flavonoidne snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje, saj zmanjšajo kardiovaskularna tveganja. Cviček ugodno vpliva na prebavo, pospešuje tek, preprečuje nespečnost in krepi krvni obtok. (vir)