Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije

1 Optimalna temperatura v hladilniku je približno 4 °C, ker se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča.

2 Standardna temperatura za zamrzovanje je –18 °C. Če nastavite temperaturo nižje, povečate porabo energije. Nastavitev temperature že samo za 1 °C nižje, kot je potrebno, poveča porabo energije tudi do 5 odstotkov.

3 Postavitev hladilnega aparata ob štedilniku, radiatorju, peči, pomivalnem stroju ali na neposredni sončni svetlobi ni primerna.

4 V hladilnik in zamrzovalnik spada le osušena in ohlajena hrana; sicer se hitreje tvori led, ki poveča porabo energije.

5 Ledene obloge v zamrzovalniku močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in močno povečajo porabo električne energije. To pomeni, da tudi, če imate zamrzovalnik energijskega razreda A, lahko deluje kot zamrzovalnik razreda B ali C, če ni ustrezno odtaljevan. Če imate zamrzovalnik Gorenje z No Frost sistemom, pa led sploh ne nastaja.

6 Skozi hladilniška vrata, ki se ne zapirajo dobro, izteka energija. To lahko preizkusite tudi tako, da postavite papir med vrata in hladilnik. Če nato papir le stežka izvlečete, se vrata še vedno dobro zapirajo. Tesnilo lahko ohranite v dobrem stanju tako, da ga redno čistite z mokro krpo.

7 Hladilniki Gorenje so opremljeni z vrati, ki lahko sama mislijo in vas z zvočnim signalom opozorijo, če ste jih pozabili zapreti. Nekateri modeli se samodejno zaprejo, če so vrata odprta pod kotom, manjšim od 20 stopinj.

8 Če hladilnika dlje časa ne uporabljate, npr. med dopustom, je bolje, da ga izključite oziroma vključite funkcijo počitniški program, ki jo ponujajo nekateri sodobni hladilniki.

Najbolj varčna je indukcija

9 Če kuhate na elektriki, kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči še dovolj akumulirane toplote, da hrano primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajte moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre.

10 Kuhajte v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo. Z njimi zmanjšate porabo energije tudi do trikrat. Velikost posode naj bo primerna količini hrane. Uporabljajte posode z ravnim dnom in dobro toplotno prevodnostjo.

11 Velikost kuhalne plošče izberite glede na premer posode. Če je majhna posoda na veliki plošči, je povsem neizkoriščen obod, od koder energija uhaja v zrak. Pametna indukcijska kuhališča sama prepoznajo premer posode; greje se samo vsebina v posodi, preostali del kuhališča ostane hladen.

12 Električno pečico izklopite približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, da se jed speče do konca.

13 Če imate v pečici na razpolago ventilator, ga čim pogosteje uporabljajte, saj omogoča peko tudi pri temperaturi, ki je od 20 do 40 °C nižja. Če je le mogoče, pecite več jedi hkrati. Pečenje na treh nivojih to omogoča.

14 Vrat pečice ne odpirajte po nepotrebnem, saj s tem znižujete temperaturo v pečici in povečujete porabo električne energije.

15 Kompaktne pečice se zaradi manjših dimenzij veliko prej ogrejejo na želeno temperaturo, zelo so primerne za pripravo manjših obrokov, saj za enak učinek porabijo manj električne energije.

16 Za pogrevanje hrane uporabite mikrovalovno pečico, ki je ni treba vnaprej ogrevati. Hrana se pripravlja krajši čas, za isti postopek pa porabite tudi do 70 odstotkov manj energije kot v klasični pečici.

Za pranje in pomivanje na izbiro energijsko varčni programi

17 Uporabljajte pomivalni stroj. Primerjava med ročnim in strojnim pomivanjem posode kaže, da je poraba vode pri ročnem pomivanju lahko tudi do štirikrat večja kot pri pomivanju v sodobnem pomivalnem stroju.

18 Vključite stroj v času nižje tarife električne energije. Nekateri modeli ponujajo funkcijo zakasnitve vklopa.

19 Pri pranju perila se porabi kar do 90 odstotkov električne energije za ogrevanje vode. Uporabljajte energijsko varčne programe, za npr. normalno umazano belo bombažno perilo poseben program pri 60 °C in prihranite. Pranje pri 60 °C v primerjavi s pranjem pri 90 °C pomeni tudi do 50 odstotkov nižjo porabo električne energije.

20 Ne pretiravajte z uporabo pralnih sredstev, ker tako vaš pralni stroj dela težje in porablja več energije. Pralne stroje Gorenje odlikuje poseben ekološko varčevalni sistem, ki preprečuje izgubo pralnega sredstva med dovajanjem vode. Omogoča tudi do 20 odstotkov manjšo porabo detergenta in tako učinkoviteje varuje okolje.

21 Zavrtite le poln boben! Sicer izberite program za polovično pranje. Prihranek električne energije je tudi do 25 odstotkov.

22 Izpustite predpranje. Porabo električne energije tako zmanjšate vsaj za 10 odstotkov.

23 Sušilni stroj porabi manj energije, če je perilo dobro ožeto. Zato naj ima pralni stroj vsaj 1000 obratov v minuti. Ožemanje na 1600 namesto 1000 obratih pa lahko prihrani tudi do 30 odstotkov električne energije pri sušenju perila v sušilnem stroju.

Toplina doma z boljšim izkoristkom energije

24 Grelnik vode uporabljajte pri nastavitvi na ekonomično delovanje, kar pomeni, da je voda segreta med 55 in 60 °C. Običajno uporabljamo vodo temperature 40 °C, kar dosežemo z mešanjem hladne vode in tople vode iz grelnika. Iz grelnika vode dobimo skoraj dvakrat toliko mešane vode, kot je njegova prostornina.

25 Toplota iz okolice je brezplačna. Toplotna črpalka je hladilni stroj, ki deluje v obrnjeni smeri. Je ekološko najprijaznejši in energijsko najcenejši način segrevanja sanitarne vode in ogrevanja doma. Kar 2/3 energije za pogon kompresorja lahko dobite zastonj iz okolice. (problem je, ker so subvencije za nekaj let v naprej že razdeljene)

26 Sonce je najcenejši vir svetlobe in toplote, zato ga spustite v stanovanje. Čez dan vselej dvignite zavese in žaluzije. Ob bolj svežih prehodnih dneh sonce pomaga dvigniti temperaturo v stanovanju za kar nekaj stopinj.

27 Sodobna klimatska naprava poleti prostor hladi in deluje kot hladilnik s hladilnim sistemom, v katerem kroži hladilno sredstvo, ki odvzame toploto prostoru in jo transportira navzven. Ista naprava pa lahko v hladnih dnevih tudi greje. V tem primeru že lahko govorimo o toplotni črpalki. Še posebej v pomladnih in jesenskih mesecih je klimatska naprava najcenejši vir ogrevanja.

28 Pri hlajenju prostorov je še bolj kot pri ogrevanju pomembno, da so prostori dobro izolirani, še posebej če ne hladite ostalih prostorov.

29 S centralnimi klimatskimi napravami lahko v večjih stavbah privarčujete tudi do 50 odstotkov toplotne energije, hkrati pa zagotavljate, da je zrak v prostoru primerno vlažen in čist, saj imajo naprave vgrajene filtre, ki zrak ne samo primerno osušijo, ampak tudi očistijo raznih vonjav, cigaretnega dima, cvetnega prahu, pršic, določenih bakterij in elektrostatičnega naboja.

Od klasičnih do varčnih sijalk

30 Klasična žarnica spremeni v svetlobo le 5 odstotkov porabljene energije. Varčne sijalke porabijo pri enaki svetilnosti vsaj štirikrat manj energije. Varčna sijalka z močjo 11 vatov je npr. enako učinkovita kot običajna žarnica z močjo 60 vatov. Pri delovanju varčnih sijalk se sprošča manj toplote, manjše pa so tudi emisije CO2. Varčne sijalke pa ne prizanašajo samo podnebju, ampak tudi vaši denarnici, saj trajajo desetkrat dlje.

31 Dodaten prihranek dosežete z izbiro svetila, ki je prozorno, z uporabo sijalk z manjšo močjo, z uporabo reflektorskih svetil, ki dosežejo večjo svetilnost pri nižji moči žarnice in z ugašanjem svetil, ki jih ne potrebujete.

32 Uporabite senzorje gibanja, ki samodejno izključijo svetilo, ko v prostoru ni več gibanja.

33 Na posamezna delovna mesta namestite manjša svetila, ki osvetlijo samo delovno površino in ne celotnega prostora.

34 Izkoristite dnevno svetlobo, vendar pri tem pazite, da z velikostjo oken ne pretiravate, ker prevelike steklene površine omogočajo prehod poletne vročine in zimskega mraza v prostor.

»Stand-by« je out

35 Izključite aparate iz stanja pripravljenosti. Če bi vsi uporabniki izklapljali aparate, na primer zabavne elektronike, iz pozicij pripravljenosti (‘stand by’ pozicij), bi doprinesli k manjšemu onesnaženju s CO2, hkrati pa privarčevali kar nekaj električne energije, kar bi se poznalo tudi v denarnicah uporabnikov.

36 Ugasnite računalnik ob vsaki daljši prekinitvi z delom. Ob krajših odmorih ugasnite monitor, že s tem boste prihranili kar do 50 odstotkov energije.

Zaprite pipo, izplača se!

37 Veliko lahko privarčujete tudi z dobrimi vodovodnimi pipami. Vodovodna pipa, iz katere pušča le ena kapljica vode vsako sekundo, predstavlja izgubo vode za 16 kopeli vsak mesec.

38 Če med umivanjem zob dosledno zapirate pipo, lahko v gospodinjstvu prihranite tudi več litrov vode na dan.

39 Uporabljajte straniščni kotliček z varčnim splakovalnikom, ki prihrani tudi do 12 litrov vode na dan.


Posadite drevo

40 Eno samo drevo v svojem življenjskem ciklu absorbira kar eno tono CO2, hkrati pa bo v naslednjih vročih poletjih prispevalo dragoceno blažilno senco. V svetovnih metropolah bi lahko znatno izboljšali zrak z intenzivnim zasajanjem dreves. Začnite v svojem mestu in zasadite svoje prvo drevo za senco jutri že danes.