Sicer nekaj podobnega planiram za natečaj evropske komisije glede nagradnega novinarskega natečaja za mlade na temo širitve Evropske unije, ampak zakaj ne bi seveda svojega mnenja napisal že na blog, ki je eden izmed prvih stikov z izlivanjem zamisli (kar pride na pamet, se takoj pojavi tu).

Trenutna številka članic – 27 menim, da je že precej visoka. Seveda sem pozitivnega mnenja, da smo leta 2004 uspeli priti v to elitno družbo (v 13-ih letih samostojnosti!), kljub nekaterim očitkom glede višanja cen. Povišanja bi nas doletela tako ali tako, saj vendar nismo tako imuni, nimamo tako samostojnega gospodarstva, potrebujemo uvoz, cene v tujini pa so se tudi dvignile.

Ena izmed dobrot Evropske unije so standardi, kateri skušajo uvesti enaka merila za vse. Brez teh bi imeli poplavo od države do države različnih nivojev tako na gospodarskem kot tudi ekološkem ter socialnem področju. Ker sem ravno omenil gospodarsko področje trenutno velikokrat v medijih slišite, kako je Slovenija deležna nepovratnih sredstev s strani Evropske unije. S tem programom EU poskuša enakomerno razviti vse regije, države, da ne bi bilo tolikšnih razlik med članicami. Za enkrat z 21.911 $ visokim BDP-jem (bruto domači proizvod) na prebivalca capljamo za evropskim povprečjem, ki znaša 28.213 $. Na tem mestu bi navezal na širjenje evropskih meja. Glede na to, da so države kandidatke Hrvaška, Turčija, Makedonija ter potencialne kandidatke Albanija, BiH, Srbija, Črna gora in Kosovo bi se to povprečje BDP-ja precej znižalo in kar naenkrat bi Slovenci bili v nadstandardnem položaju (Makedonija ima npr. 7.645 $ BDP). Evropski kapital se ne bi več stekal v našo blagajno, naš proračun, temveč v te balkanske države, obenem pa bi mi morali tudi mi doprispevati k razvoju južnejših držav, tako da bi za naše projekte ostalo manj denarja. Sam ne odobravam prevelikega širjenja, kljub temu da nekatere kandidatke kar malo preveč forsirajo njihov vstop. Črna Gora na primer ima v obtoku večinoma evro, ki pa naj bi bil zaščitni znak le članic (nekaterih) Evropske unije.

Kratko in jedrnato, za enkrat le nekaj krajših iztočnic mojega razmišljanja, kaj več pa ko bom zadevo dopolnil ter izpilil.

p.s.: Sicer pa po izjavah sodeč vidim, da so nekateri že kar malo depresivni, če dva dni ne objavim kakega prispevka:
[20:07:47] Marko: kua mislš kej napisat na blog al ne
[20:07:52] Marko: že 10 krat sm šu pogledatDX