Matjaž Smodiš se je danes po včerajšnji vrnitvi iz Španije oglasil na šolskem centru Novo mesto, kjer mu je šolski center v dvorani Leona Štuklja pripravil velik sprejem. Udeležilo se ga je preko 2500 dijakov, tako da je dvorana pokala po šivih. Direktor šolskega centra, Štefan David, mu je ob tej priliki podaril tudi stekleni pokal, v čast, kaj Matjaž Smodiš pomeni celotnemu Novemu mestu, ne samo šoli.
Odprt pogovor, intervju je nato vodil trener zmagovite košarkarske ekipe (lani je osvojila naslov prvakov ŠKL, ki je ob bučni podpori premagala gimnazijo Bežigrad v Tivoliju) in profesor telovadbe, Đuro Oluić. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju in lahko rečem, da je bilo izredno zanimivo poslušati enega najboljših košarkarjev stare celine. Sprva so se vprašanja nanašala na aktualno evropsko prvenstvo, kasneje pa je bilo tudi nekaj čisto vsakdanjih. Izdal nam je, da seveda tudi košarkarjem ni bilo lahko po tekmi z Grčijo, kjer so izgubili za točko ter da moramo vseeno moramo biti ponosni na ta rezultat, saj skoraj nihče pred evropskim prvenstvom ni pričakoval, da bi lahko s tako ekipo posegli po višjih rezultatih. Apetit se je sicer po fantastičnih prvih petih zmagal že tako povečal, da nas je poraz z Grčijo popolnoma potolkel. Toda kaj smo dosegli v zadnjih letih? Da lahko slovenska reprezentanca premaga kogarkoli pa naj bo to Francija, Turčija, Nemčija ali katerakoli druga močna reprezentanca. Pred parimi letim jim nismo segli do kolen, sedaj se pa že enakovredno lahko kosamo z njimi, manjka nam samo še tista konstantnost, katera bi postavila piko na i. Pogovor je nanesel tudi na zadnjo tekmo proti Franciji, kjer bi moral naš Smodiš po pričevanju komentatorja Mihe Žibrata:

Pietrusa bi moral zdaj kar na gobec… Se opravičujem, se opravičujem, oprostite mojemu izrazu…


S tem črnim košarkarjem ima, kot pravi, odprt račun že od prijateljske pripravljalne tekme proti Franciji, nadaljevalo se je na tej zadnji tekmi za 7. mesto (dobro, da se je zadržal), račun pa naj bi po besedah zaprl na eni izmed zaprtih (brez televizijskega prenosa) prijateljskih tekem. Profesor Oluić ga je povprašal kakšne vzdevke ima, sam pa je odgovoril, da jih ima polno od Smokija do medveda in še marsikaj, doma pa se najpogostoje odzove na -> “Prid sm”. =) Razprava se je nato po tričetrt ure zaključila z bučnim aplavzom in pričakovanji po medalji na olimpijskih igrah v Pekingu naslednje leto.

Za konec pa še izjava najbolj koristnega igralca v ligi NBA v sezoni 06/07, Dirka Nowitzkega, kaj si misli o Smodišu:

Kar se Smodiša tiče, lahko povem, da je eden najboljših igralcev na poziciji štiri. Je zelo močan in ima tudi dober met z razdalje. To je proti nam dokazal.