Pred kratkim sem na CGS konferenci zadel tablični računalnik Samsung Galaxy Tab 2 10.1. Štejem se za relativno “naprednega”, vendar si tablice nisem nikoli posebej želel imeti v svoji zbirki, ker enostavno nisem videl njene uporabnosti, kje bi mi olajšala delo. Na fakulteti in predavanjih je ne bi mogel uporabljati, še računalnik je bil zaradi vnašanja številnih enačb, koeficientov preveč zamuden.
In po skoraj dvotedenski uporabi sem zgolj dobil potrditev svojega mnenja. Uporaba tablice te pravzaprav samo še bolj prisesa, da si bolj odziven, da takoj reagiraš na vsako obvestilo (e-mail, twitter, facebook sporočilo)… požre še tistega malo časa, ki ga imaš. Tablica po mojem mnenju nikakor ne more nadomestiti računalnika, saj si preko njega nedvomno mnogo hitrejši pri svojem delu in imaš veliko večjo operativnost.  Enostavno ni takšnega preskoka med tablicami in pametnimi telefoni, ki za najnujnejša opravila povsem zadoščajo. Na tablici največ uporabljam: e-mail, koledar, splet, twitter in nekaj malega facebook. Hm…? Vse to imamo načeloma tudi na telefonu in edina prednost tablice je napram telefonu nekoliko večji ekran za prebiranje. Da malo stestiram nadaljnjo uporabnost, sem si vzporedno s svojo stroko naložil AutoCAD 360, ki je namenjen tabličnim računalnikom. In ja, pri risanju si izjemno počasen, ne moreš narediti nič konkretnega… le potegniti kakšno črto. S prenosnikom in 13 palčnim zaslonom pa lahko rišeš vse, kar ti srce poželi in ti ne zavzame bistveno več prostora kot tablica.
Da pa ne bom samo pljuval, v nekaterih primerih pa tudi lahko pride prav. Na primer na kakšnem potovanju za krajšanje časa, prebiranje novičk, kjer ne potrebuješ prenosnika ter polne uporabnosti različnih specifičnih programov (Office, Photoshop,…). Čeprav, ko smo bili na Fuerteventuri in 3 tedne nisem spremljal informativnih oddaj, prebiral spleta, poslušal dogajanja v Sloveniji in po svetu… moram reči, da sem se počutil naravnost fantastično. Brez bombardiranja informacij se je svet pravtako vrtel in nič nam ni manjkalo. Za “najnujnejše” primere je email na telefonu zadoščal, ostalega pa nisi rabil. Nad kombinacijo viseče mreže in tablice se tudi ne morem pritoževati, za malo brskanja po spletu, gledanje kakšne oddaje in prebiranje pdf-jev. No ja, Kindle je zaradi načina prikazovanja (učinek časopisnega tiska) seveda neprimerno bolj prijazen do oči pri branju. 
Hkrati pa me je za zaključek zelo pozitivno presenetila avtonomija, saj mi ob zmerni uporabi zdrži tudi 4 dni. Skratka s tablico ne moreš narediti nič konkretnega kar lahko s prenosnikom in nič več, kar že lahko s telefonom… in v kolikor je ne bi zadel, si je zagotovo ne bi kupil. 🙂