Mobilni telefoni so danes praktično neizogibni, definitivno ena pametnejših, uporabnejših pogruntavščin zadnjih 15 let in čisto nič nimam proti njihovi uporabi, le proti kvantitetno razpaslim storitvam povezanimi z njimi; apeliram na razne mobilne vsebine, ki jih je mogoče prenesti preko plačljivih portalov, vsiljenih oglaševalskih akcij, ipd. Na vsakem wc-ju visijo oglasi za plačljive mobilne storitve, nekateri pa so šli celo v druge skrajnosti, da vas osebno kontaktirajo (lovijo) na različnih prireditvah in prepričujejo v svoje storitve – iSpace recimo. Pod mamljivo ponudbo, da dobiš kupon za pivo, seveda podpišeš, kar ti prileti pod roko. S podpisom se hkrati strinjaš, da začneš dobivati oglasna sms in mms sporočila. Prvi je zastonj, že naslednji pa stanejo do 2 €! Oni tebe zasipujejo z oglasi, zraven pa mastno plačaš za to, totalen paradoks. Hudič je, ko se nato marsikdo od teh storitev sploh ne zna uspešno odjaviti ali v skrajnem primeru spozabi, da je storitev plačljiva…

Obstaja še kar nekaj takih “zanimivih storitev”, ki se nenehno oglašujejo celo med dnevno informativnimi oddajami: nek ekstremno beden in dolgočasen oglas za vedeževanje prek sms-a in pa različni detektorji laži,  rentgensko slikanje kar preko mobilca – japajade! Kurjo polt dobim ob pomisleku, da na take “limanice” dobivajo naivne ljudi; sprašujem se, kje so meje moralnosti? Večina osnovnošolcev tudi že ima mobilne telefone, drobni tisk pa itak ne prebere nihče, še starejši ga velikokrat spregledajo.

Velikokrat je zato zaradi zgoraj omenjenih neprijetnosti pametno pregledati račun za telefon, da se slučajno po nepotrebnem ne plačujejo takšne in drugačne storitve, za katere sploh ne vemo, da so plačljive.