Slednji zapis ne bo ravno “poljudnoznanstven”, vendar enostavno moram zapisati, kako sem rešil problem, saj Google ob iskanju ne vrne najprimernejših rešitev in se lahko brez potrebe izgubi kar nekaj živcev. Joomla je eden izmed CMS sistemov za postavitev spletnih strani, kot so recimo WordPress, e107, … in večino dela se opravi preko grafičnega vmesnika, vendar vseeno pa je potrebno kar nekaj znanja, da spletna stran primerno funkcionira.

Zakupil sem domeno, gostovanje pri Hitrost.com, in sicer osnovni paket, ker spletna stran ne bo porabila še teh resource-ov – 500 mb prostora, 10 gb prenosa mesečno. Na žalost sem spregledal, da je pri osnovnem paketu safe mode vključen, izklopljen pa le pri večjih in dražjih paketih. Zakaj bi torej plačeval dodatne 3 €, če spletna stran ne bo izkoristila niti osnovnega paketa. Poskušal sem se dogovoriti, da bi doplačal le enostavno izključitev php safe mode-a, a neuspešno, saj naj bi dražji paketi gostovali drugje, kjer je za varnost poskrbljeno na drugačen način in je lahko tako php safe mode nastavljen na off.


Zakaj je potrebno, da je safe mode off? Omogoča namreč enostavno nalaganje tem, vtičnikov, komponent, v nasprotnem primeru pa povzroči kar nekaj preglavic.


Kako rešiti problem?
Obstaja več načinov: Safe mode patch, extplorer, a pri meni nikakor nista hotela delovati in sem potreboval alternativo. Čisto po naključju sem pomislil na virtualen strežnik in glej ga zlomka, deluje perfektno. Namestite Wamp in ga poženite. V phpmyadmin ustvarite podatkovno bazo in namestite Joomlo v mapo wwwwww.vasadomena.com, vse to počnete na svojem virtualnem strežniku. Nato preko grafičnega vmesnika Joomle naložite še vse željene komponente, vtičnike, jezikovne datoteke, predloge, same spletne strani oz. člankov pa ni še potrebno urejati, le da imate nameščene svoje datoteke. Nato exportate podatkovno bazo oz. tabele in jih prenesete na zakupljen strežnik, pozor imena se morajo ujemati in preko FTP-ja prekopirate tudi datoteke iz mape www.vasadomena.com. Voila, spletna stran bi morala delovati, pa čeprav se težavo reši na precej banalen način.

Za kateri projekt gre, boste zvedeli v kratkem. 🙂