Danes je svetovni dan varne uporabe interneta. Varno brskanje je pomembna prioriteta, dam popolnoma prav, a so pri projektu safe.si, nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji, v nekaterih pogledih nekoliko zgrešili koncept. V osnovni šoli se spomnim podobnih akcij, in sicer da v tem šolskem letu ne bom prižgal cigarete; podpisani smo bili vsi, kadilo je pa “pol” razreda. Pa ne da imam kaj proti, vendar ne vidim smisla v teh raznih peticijah, ker nimajo popolnoma nobenega konkretnega učinka? V zaobljubi je trenutno podpisanih neverjetnih 124 najstnikov oz. drugih uporabnikov spleta – peticija.

Ta OBLJUBA je zame,
Za MOJE PRIJATELJE danes in za moje prijatelje jutri
Biti nesramen in zloben je čista beda
Ne bom dopustil, da se eni spravljajo na druge,
Ker nisem tisti, ki samo opazuje, ampak tisti, ki kaj NAREDI
Ker mi ni vseeno
Ker lahko POMAGAM spremeniti stvari
Lahko sem prvi in dam drugim DOBER ZGLED
V mojem svetu ni prostora za tiste, ki nadlegujejo druge
Spletno nadlegovanje NI dopustno
Nadlegovanje boli
Nadlegovanje me moti
Obljubim, da nadlegovanja ne bom TOLERIRAL.

Jaz bi se raje osredotočil na spletni balast, kako ga omejiti oz. preprečiti dostop, ker otrok bolj je prepovedano, prej bo iskalno frazo vtipkal v iskalnik in če tega ne bi bilo (utopične želje), bi veliko bolje kot pa preprečevanje spletnega nasilja. Zmerjanje, sovražni govor tega nismo deležni le preko spletnega klepetanja, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Kako bo najstnik recimo prijavil spletno nadlegovanje staršem, od katerih je verjetno skoraj bolj internetno napreden in mu lahko le svetujejo, naj pusti “pr gmah”, kar je tudi najučinkovitejši način.

Bolje bi bilo, če bi denar namenjen vsem tem (nesmiselnim?) peticijam, namenili za brezplačen prenos licenčnega programa za omejevanje dostopa do nekaterih spletnih strani alias rotten.com, neprimernih vpisov iskalnih fraz, ipd. kar se mi zdi mnogo bolj sporno, kot pa da ti nekdo reče, da si bk, ko ti lahko tudi na štiri oči brez ekrana…