Za mestni potniški promet je v Ljubljani relativno dobro urejeno, no vsaj jaz se pri svoji “enki” nimam kaj za pritoževati, ko pelje tako rekoč vsakih nekaj minut. Precej nevšečnosti pa lahko povzroči tistim, katerih trolin vozni red ni tako pogost in vozijo na pol ure ali celo več. Žal na postajališčih ni LCD prikazovalnikov o prihajajočih trolah, kljub temu da so na trolah nameščeni GPS oddajniki, ki nenehno oddajajo informacije o njihovi lokaciji in je tako na vmesnih postajališčih “nemogoče” vedeti čase prihajajočih trol.

K sreči sta na voljo spletni strani Telargo Bus Stop in Wap Telargo Bus Stop (mobilna izvedba), ki omogočata ravno to storitev, a večina zanju ne ve. Podjetje Telargo v svoji “bazi” zbira podatke o trenutnih lokacijah vseh ljubljanskih trol in jih hkrati tudi nudi vsem, ki imajo pri sebi mobilni telefon. Pošljete lahko sms, vendar je nekoliko zamudno, zato je lažje odsurfati na Wap različico spletne strani in vpisati vstopno postajo. Bodite pozorni pri vnašanju, kajti le-te se lahko na isti lokaciji vendar v različnih smereh po imenu razlikujejo (primer: Konzorcij in Pošta).

Kot rezultat iskanja vam spletna stran vrne podatke o naslednjih treh trolah, ki pridejo na željeno postajo in tako na postajališču ne zmrzujete več kot dve minuti. Podatki so natančni, saj je vse sinhronizirano neposredno preko GPS-a, a obstaja določen faktor zamude zaradi možne gužve v prometu in je priporočljivo na postajo kreniti 2 minuti prej kot je načrtovan prihod trole. Danes sem se uštel za 50 metrov 🙂